2024. április 26., péntek

Piros és édes

A szabadkai piacokon a görögdinnye kilója jelenleg 60–70 dinár között alakul

Az elmúlt hónapban a piacok asztalain már szép számban lehetett látni a nyár talán egyik legkedveltebb gyümölcsét, a jó, édes görögdinnyét. Nemrégiben pedig az út menti árusok is megjelentek dinnyékkel megrakott teherautóikkal, ami egyértelmű jele annak, hogy itt a dinnyeszezon. Csütörtökön mi is ellátogattunk néhány szabadkai piacra, hogy az árak után érdeklődjünk.

Jó az idei dinnyetermés (Fotó: Gergely Árpád)

Jó az idei dinnyetermés (Fotó: Gergely Árpád)

Dinnyefélékből a legnagyobb választékot a vásárlók a Tejpiacon találják, az árak is itt mozognak a legszélesebb skálán. Görögdinnyét már 40–50 dináros kilónkénti áron is találni, de a szép pirosak ára többnyire 60–70 dinár. A finom lédús gyümölcsöt szeletelve is árulják, így kilója 70–80 dinárba kerül. A sárgadinnye kilója 100 és 150 dinár között mozog. A Harcosok sorakozója lakótelepen levő Zöldike piacon a görögdinnye kilója 60 dinár, szeletelve 70–80 dinár. A sárgadinnye kilója itt 150–180 dinár. A Vasutas-település piacán a görögdinnye kilója szintén 60, míg a sárgadinnye kilója 130 dinár. A Tesla-telepi piacon a görögdinnye kilója drágább, mint máshol, 70 dinárt tesz ki, a sárgadinnye kilója pedig 170 dinárt kóstál.

De nemcsak a piacokon, hanem szerte a városban az utak mentén is találkozhatunk dinnyeárusokkal. Az egyiket, aki évek óta az áramszolgáltató közelében kínálja portékáját, megkérdeztük, hogy milyen az idei dinnyetermés.

Dinnye szeletelve is kapható (Fotó: Gergely Árpád)

Dinnye szeletelve is kapható (Fotó: Gergely Árpád)

– Az idei dinnyetermés kiváló, nagyon édes. 70 dinárért adom kilóját. A dinnye minőségének megállapítására több praktika is van, például meg kell nézni, hogy a szára zöld-e, de az én vásárlóim nem nézegetik hosszan a dinnyéket. Húsz éve minden nyáron itt vagyok, így tudják, hogy az én árum minőséges – nyilatkozta lapunknak a dinnyeárus.