2024. április 26., péntek

Az SZHP megerősítette pozícióját

A Tartományi Választási Bizottság (PIK) 23 szavazóhelyen rendelte el a voksolás megismétlését, míg a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) 234 helyen ismételtette meg a szavazást, így szerdán 202.924 polgár voksolhatott újra. Az előzetes eredmények szerint egyes szavazóhelyeken magasabb választókedv mutatkozott, vagyis a június 21-én megszervezett választásokkal ellentétben az ismételt választáson már többen jelentek meg. Nem ez volt a helyzet Belgrádban, ahol a részvételi arány alig haladta meg a 20 százalékot. Előzetes eredmények szerint úgy tűnt, hogy még egy jelöltlista, a Szerbiai Királyságért Megújhodási Mozgalom is elérte a 3 százalékos választási küszöböt, ám erre tegnap rácáfolt a RIK.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

A szabálytalanságok és a szavazóhelyekről érkező jelentésekben felfedezett hibák miatt rendelte el a Köztársasági és a Tartományi Választási Bizottság is egyes szavazóhelyeken a választások megismétlését július elsején. A választások megismétlését megelőzően többen is arról spekuláltak, hogy az így begyűjtött szavazatok mennyire fogják módosítani a 97 százalékos feldolgozottság mellett kimutatott eredményeket, miszerint a köztársasági képviselőházban a rendelkezésre álló 250 mandátumból, a leadott szavaztok szerint a Szerb Haladó Párt 189 mandátumot szerzett, a Szerbiai Szocialista Párt – Egyesült Szerbia koalíciója 32 mandátumot, míg Aleksandar Šapić listája 12 mandátumot. A kisebbségi listák közül a Vajdasági Magyar Szövetségnek 9 mandátum jár, Muamer Zukorlić listája ugyanakkor 3 mandátumot kaphat, Sulejman Ugljanin listája 2 képviselőt delegálhat, az Albán Demokratikus Alternatíva pedig 3-at.

A június 21-én megtartott választásokon begyűjtött szavazatok alapján a Szerbiai Királyságért Megújhodási Mozgalom (POKS) állt a legközelebb ahhoz, hogy elérje a cenzust, majd a Szuverenisták lista, illetve a Metla (Seprő) 2020. Ezek közül azonban a választások megismétlésével csak a POKS került közelebb a parlamentbe jutáshoz, erről számolt be a mozgalom sajtótájékoztatóján a megismételt szavazás 75 százalékos feldolgozottsága mellett Žika Gojković listavezető. Mint mondta, a monarchisták már az első parlamenti ülésen a parlamentáris királyságért szállnak síkra. Tegnap azonban, a megismételt szavazás 100 százalékos feldolgozottsága mellett már csak azt tudták elújságolni, csupán pár ezer szavazat hiányzott, hogy elérjék a szavazati küszöböt. Az elért eredményért a mozgalom a RIK-et hibáztatta, mondva, ha a választások vasárnap lettek volna, a polgárok közül is többen járultak volna az urnák elé. Miközben a politika helyzetét az is nehezítette, hogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma. Gojković tegnapi közleményében kiemelte, a kezdeti öröm után nem csalódtak, hároméves tevékenységük után az elért eredményeket sikernek könyvelik el. Véleményük szerint sikerült megnyitniuk egy fontos kérdést, miszerint Szerbiának köztársaságként vagy monarchiaként kell-e tovább működnie.

Hogy végül miben változott a szavazásmegismétlése után a mandátumok leosztása, a RIK délután még nem közölt adatokat. Arról a párok választási bizottságai számoltak be, hogy a Sandžak területén több szavazóhelyen is megismételték a szavazást, és itt Muhamer Zukorlić listája nagyon jól szerepelt. Jagodina környékén az SZSZP-ESZ lista erősítette meg pozícióját, míg az SZHP választóbizottságának adatai alapján a 234 választóhelyből 221-ben begyűjtött szavazatoknak köszönhetően a haladók helyzete erősödött, még Šabacon is, ahol minden szavazóhelyen újra szavaztak a polgárok.

Raša Nedeljkov, a Kutatási, Átláthatósági és Elszámoltathatósági Központ (CRTA) programigazgatója kiemelte, az ilyen járványügyi mutatók mellett a választások megismétlése életkérdéssé vált, ezért nem küldtek megfigyelőt a szavazóhelyekre.

– Olyan helyzetbe kerültünk, hogy a választásokat egészségházakban tartották meg ott, ahol a járvány elterjedése miatt rendkívüli állapotot vezettek be. Bizonyos esetekben a választásokat magánházakban tartották meg – mutatott rá Nedeljkov a Danas napilapnak nyilatkozva. Majd felhívta a figyelmet, hogy a Köztársasági Választási Bizottság is videoüléseket tart. Véleménye szerint ebben a kritikus helyzetben az állam felelőtlenül lépett fel. Feltette a kérdést, ha a választási bizottságok tagjai 14 órán át bezárva egy helyiségben követték a választás menetét megismételt választásokon, a RIK miért tart videoülést?