2024. április 26., péntek

Lezárhatják Belgrádot

Goran Stevanović: Egyre több a fertőzött fiatal – 359 az újonnan azonosított megbetegedettek száma

Aleksandar Vučić államfő a bejelentések értelmében csütörtök este tervezi közölni, hogy a szakértők milyen korlátozó intézkedések foganatosítását javasolták Belgrád, az ország legnagyobb gócpontjának tekintetében. A sajtó szerint megtörténhet, hogy a fővárost teljesen elvágják az ország többi részétől. Mindeközben a szakma arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre több a súlyos tünettel kezelt koronavírus-páciens, Predrag Kon pedig arra a kérdésre próbált választ adni, hogy hogyan növekedhetett szinte a duplájára egyetlen nap alatt a lélegeztetőgép segítségével életben tartott pácienseknek a száma.

A belgrádiak többnyire betartják a járványügyi intézkedéseket a tömegközlekedési eszközökön (Fotó: Beta)

A belgrádiak többnyire betartják a járványügyi intézkedéseket a tömegközlekedési eszközökön (Fotó: Beta)

Habár Goran Vesić, Belgrád alpolgármestere a Pink Televízió csütörtök reggeli műsorában vendégeskedve elégedettségének adott hangot, amiért a fővárosiak többnyire betartják a korábban foganatosított járványügyi intézkedéseket. Értesülései szerint a tömegközlekedési eszközökön az utasok 95 százaléka védőmaszkot visel, az egyéb tisztségviselők és illetékesek nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy a fővárosban a helyzet napról napra rosszabb. Zlatibor Lončar leköszönő egészségügyi miniszter és a fővárosi egészségügyi intézmények vezetőinek találkozóján arról született döntés, hogy a zimonyi és a zvezdarai klinikai kórházi központok ismét bekerülnek a COVID-kórházak rendszerébe, jövő hét elejétől a jelenleg üresen álló Banjicai Ortopédiai-Sebészeti Intézet is COVID-kórházzá alakul.

Ha szükség lesz rá, a környező települések, mint Smederevo, Aranđelovac, Požarevac és Smederevska Palanka, egészségügyi intézményei is fogadják a koronavírussal fertőzött belgrádi pácienseket – emelte ki Zlatibor Lončar, mondván, hogy a Fertőző és Trópusi Megbetegedések Klinikája, valamint a Dr. Dragiša Mišović Klinikai-Kórházi Központ már csak 10, illetve 5 százalékos szabad kapacitással rendelkezik.

A B92 hírportál értesülései szerint Aleksandar Vučić államfő, aki az előzetes bejelentések értelmében ma este a Szerbiai Rádió és Televízióban tervez vendégeskedni, egyebek mellett Belgrád vonatkozásában is fontos bejelentést készül tenni. Ezt megelőzően az államfő az egészségügyi válságstáb tagjaival tervez egyeztetni. A B92 szerint két intézkedés valamelyikének a foganatosítása szerepel tárgyalóasztalon: éjszakai kijárási tilalom vagy a főváros teljes lezárása.

NOVI PAZAR NEM CSILLAPODIK

Félreértés – ekképpen minősítette Rasim Ljajić, a kereskedelmi tárca leköszönő vezetője annak a két, koronavírussal fertőzött sjenicai személynek az esetét, akik azt követően hunytak el a sjenicai egészségházban, hogy nem helyezték el őket az Užicei Közkórházban. Az esetre Miloš Božović, az Užicei Egészségügyi Központ igazgatója is reagált, megerősítvén, hogy az említett személyeket hétfőn az elvégzett vizsgálatot követően a helyi közkórház infektológusának a döntése nyomán küldték vissza Sjenicára. Az esetet és az esetleges mulasztás fennállásának a tényét bizottság vizsgálja ki – közölte Miloš Božović.

Rasim Ljajić a Novi Pazar környékén uralkodó állapotokat is értékelte a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva, mondván, hogy a helyzet összetett, most már a sebészetet és a szülészeti osztályt leszámítva az intézmény minden egyes részlegében koronavírussal fertőzött személyeket helyeztek el. Rasim Ljajić szerint elsősorban szervezésbeli mulasztásokra vezethető vissza a jelenlegi helyzet. Novi Pazarba 22 egészségügyi dolgozó érkezett az ország egyéb településeiről.

Mirsad Đerlek, a Novi Pazar-i Közkórház koordinátora valamivel később sajtótájékoztató keretében az aktuális adatokról is beszámolt, mondván, hogy 24 óra leforgása alatt 75 újabb személyt helyeztek el az intézményben, ezzel 177-re növekedett  a számuk. A helyi közegészségügyi intézet mutatói optimizmusra adnak okot, mert míg az elmúlt napokban 40 százalék volt a pozitív teszteredményeknek az aránya, addig jelenleg 25 százalékos – mondta Mirsad Đerlek. Mivel ezen a sajtótájékoztatón arról is beszámoltak, hogy az említett 24 órában 3 helyi illetékességű személy hunyt el a SARS–CoV–2 vírus okozta megbetegedés szövődményeinek következtében, az újságírók megpróbáltak választ kapni a kérdésre, hogy mivel magyarázza a tényt, hogy az ugyanazt a 24 órát összefoglaló országos jelentés értelmében 4 volt az elhunytak száma. Fogalma sincsen, hogy máshol az országban hányan haltak meg a betegség következtében, annyi biztos, hogy a vizsgált 24 óra alatt Novi Pazarban 3 volt az elhunytak száma – jegyezte meg röviden Mirsad Đerlek.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A Novi Pazar-i halálesetek elkendőzésével kapcsolatban már korábban is felmerült gyanúkra reagálva Zlatibor Lončar közölte, hogy az illetékesek urai a helyzetnek, és nem felel meg a valóságnak, hogy az utóbbi 24 órában 12-en hunytak el az említett helyi önkormányzatban a szövődmények következtében.

MINDENKI FERTŐZÖTT LEHET

Azért növekedett a COVID–19 súlyosabb eseteinek, valamint a lélegeztetőgép segítségévével lélegeztetett pácienseknek a száma, mert a vírus aktivitása is növekedett – fejtette ki Predrag Kon epidemiológus az SZRTV-nek nyilatkozva szerda este. Ez a nyilatkozat azt követően hangzott el, hogy keddről szerdára 42-ről 73-ra növekedett azoknak a fertőzötteknek a száma, akiknek lélegeztetőgép segítségére van szükségük a légzésben. Habár márciusban és áprilisban a lélegeztetőgéppel lélegeztetett személyeknek a száma bizonyos időszakokban meghaladta a 120-at, százalékokban mérve ekkora jellegű növekedésre abban az időszakban nem volt példa.

A vírus elsősorban az emberek közötti közvetlen érintkezés által terjed, magyarázta a szakértő, megismételvén, hogy a járványügyi helyzet rendkívül rossz, Belgrádban bizonyos COVID–rendelőkben a teszteltek és a pozitív teszteredmények aránya 85 százalék. Predrag Kon megismételte, hogy a védőmaszk a legjobb védekezési mód, ha zárt helyiségekben mindenki viselné, továbbá betartaná az egyének közötti javasolt távolságot, akkor szinte semmilyen egyéb korlátozásra nem lenne szükség. Ha zárt helyiségben minden jelenlevő személy védőmaszkot visel, az 99 százalékban véd a vírustól, ha viszont egy vagy csak néhány személy, akkor 30 százalékos védettséget nyújt – magyarázta Predrag Kon, rámutatván: a jelenlegi járványügyi helyzet olyan, hogy mindenkire fertőzöttként tekinthetünk, akivel találkozunk.

Egy nap alatt a Belgrádi Fertőző és Trópusi Megbetegedések Klinikáján 290, a COVID–tüneteivel jelentkező személyt vizsgáltak meg, míg három másik COVID–rendelőben 150 személyt – nyilatkozta Goran Stevanović, a fertőző megbetegedések klinikájának igazgatója, mondván, hogy 115 személy állapota annyira súlyos volt, hogy kórházi ellátásra szorultak. A legtöbben 30 és 50 év közöttiek, és súlyos, kétoldali tüdőgyulladás alakult ki náluk a fertőzés következtében – magyarázta a folytatásban Goran Stevanović.

– Egyre kevesebb azoknak a száma, akiknél enyhe tünetek alakulnak ki. Jelenleg mind több fiatal betegszik meg, java részük nem szenved semmilyen krónikus megbetegedésben, ám mégis súlyos tünetek alakulnak ki náluk, így az intenzív terápiás osztályokon kell őket elhelyezni. Csak nálunk ketten hunytak el az éjszaka folyamán – magyarázta Goran Stevanović.

NÉHOL MÁR SZIGORÍTOTTAK

Ma hatályba lépett a szerda este elfogadott kormányrendelet, amelynek értelmében azoknak a helyi önkormányzatoknak a területén, ahol rendkívüli állapotot rendeltek el a járvány miatt, rendkívüli intézkedéseket foganatosítanak. Jelenleg négy ilyen helyi önkormányzat van az ország területén: Novi Pazar, Kragujevac, Vranje és Tutin. Ezeken a helyeken öt személynél több nem gyülekezhet sem zárt helyiségben, sem a szabadban – abban az esetben, ha nem lehet biztosítani a személyek közötti két méteres távolságot –, továbbá tilos bárminemű alkalmi rendezvényt szervezni, a vendéglátóipari létesítmények 7 és 20 óra között tarthatnak nyitva – ha nem családról van szó, egy asztalnál legfeljebb két személy foglalhat helyet –, zárt helyiségben, beleértve a tömegközlekedési eszközöket, védőmaszkot kötelesek viselni a polgárok, az uszodák pedig nem működhetnek.

15 195 fertőzött – 289 áldozat

A mai hivatalos adatok értelmében az országban a SARS–CoV–2 járvány kezdete óta 15 195 személy fertőződött a koronavírus új típusával. Huszonnégy óra alatt 9013 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 359 eredménye volt pozitív (3,98 százalék). A Blic napilap értesülései szerint az újonnan azonosított fertőzöttek 80 százaléka belgrádi illetékességű.

Az országban jelenleg 1996 aktív megbetegedést tartanak nyilván. Lélegeztetőgép segítségére 81 személynek van szüksége. A jelentés által összefoglalt huszonnégy óra leforgása alatt 6 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, az elhunytak száma ezzel 289-re növekedett, a halálozási arány 1,89 százalék. Az eddigiekben 418 879 koronavírustesztet végeztek el az országban.