2024. április 26., péntek

Merkel pártja korlátozná a balkáni munkaerő beáramlását

A világjárvány következtében kialakult gazdasági válság miatt Angela Merkel német kancellár konzervatív Kereszténydemokrata Uniója (CDU) a nyugat-balkáni munkások beáramlásának megfékezését szorgalmazza, noha egyes ipari ágazatokban nagy szükség van rájuk – írja a német sajtó.

A hatalmi CDU/CSU koalíció pártjainak illetékes munkacsoportja arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Nyugat-Balkánra majdnem öt éve érvényes előírások bizonyos elemeinek módosításával korlátozni kell a munkaerő-felvételt ebből a régióból. Mathias Middelberg, a Bundestag belpolitikai szóvivője a Welt am Sonntag hírlapnak azt mondta: Németország komoly válságban van, és már 600.000-rel több a munkanélküli, mint egy évvel ezelőtt volt. „Еbben a helyzetben egyszerűen nem hagyhatjuk módosítás nélkül a Nyugat-Balkán országaira érvényes előírást” – mondta.

A 2016 januárja óta hatályos szabályok lehetővé teszik az albániai, bosznia-hercegovinai, észak-macedóniai, montenegrói, szerbiai és koszovói munkásoknak a németországi munkavállalói vízum megszerzését akkor is, ha nem beszélnek németül és megfelelő szakképzettségük sincs. A 2014/2015-ös menekültválság idején, amikor a szíriai, iraki és afganisztáni menekültek elárasztották Európát, a Balkánról is több tízezer munkásmigráns érkezett Németországba, mert országaikban nem találtak megélhetést. A CDU/CSU akkori kisebbségi koalíciós partnerének, a szociáldemokrata SPD-nek tett engedményként külön előírást fogadtak el, mellyel engedélyezték a balkáni országokból érkező, szakképzetlen munkásoknak a belépést, ha bizonyítani tudták, hogy szavatolt munkahelyük van német cégeknél. Csak tavaly mintegy 27 000 munkás érkezett Németországba ennek az előírásnak köszönhetően, amely azonban 2020 végén hatályát veszti. A foglalkoztatás alakulását kísérő német intézet jelentése szerint bebizonyosodott, hogy a szabályzás sikeres volt: nagyszámú szakképzetlen külföldi munkás talált állást és szerzett szakképzettséget. Németország építő- és vendéglátóiparának továbbra is nagy szüksége van a nyugat-balkáni munkásokra. A Welt am Sonntag tudósítása szerint a CDU további két évre szeretné meghosszabbítani az előírás hatályát, de csak úgy, hogy közben 15.000 emberre korlátoznák a munkavállalói vízum kiadását.

A Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) vezette munkaügyi minisztériumban úgy nyilatkoztak, hogy a létszámkorlátozás nem föltétlenül szükséges, mert az engedélyeket az ország szükségletei szerint fogják kiadni, és csak abban az esetben, ha az adott munkákra nem találnak hazai vagy más uniós országból való munkaerőt.

A német Szövetségi Foglalkoztatási Ügynökség adatai szerint a munkanélküli külföldiek száma 24 százalékkal nőtt, és elérte a 840.000 főt.