2024. április 26., péntek

Ki viszi haza a turistát, ha lezárják a határt?

Július 1-jén elindították a belgrádi Nikola Tesla Repülőtérről a turistákat szállító első közvetlen charterjáratokat Görögország felé. Az első csoport Szkiathosz szigetre repült – szigorú egészségügyi előírásokhoz igazodva, maszkokban, a célállomáson pedig, a szerbiai sajtó tudomása szerint, komoly ellenőrzésnek vetették alá őket.

Aleksandar Seničić, a Szerbiai Idegenforgalmi Ügynökségek Nemzeti Egyesületének (YUTA) igazgatója a Prva tévében elmondta: ha a helyzet esetleges rosszabbra fordulása miatt lezárnák a határokat, a szervezetten üdülő turistákat az idegenforgalmi szervezetek hazaszállítják (kivéve, ha nagyon távoli helyen üdülnek), azoknak viszont, akik külön, saját szervezésben utaztak el, szükség esetén maguknak kell megtalálniuk a korai hazatérés módját. Seničić éppen ezért azt ajánlja, hogy ha valaki saját szervezésben utazik, ne menjen messzire, olyan távolságban legyen, hogy gépkocsival minden nehézség nélkül hazajuthasson.

Mint Milan Vasić, az egyik turisztikai ügynökség igazgatója elmondta, a terv szerint július 6-án Kréta, 8-án Rodosz, 14-én pedig Korfu szigetére indul repülőgép.