2024. április 24., szerda

Mi fán terem a Netikett?

A magyarkanizsai Ifjúsági Iroda programjairól

A magyarkanizsai Ifjúsági Iroda szakemberek bevonásával igyekszik olyan programokat szervezni, amelyek a gyermekek és fiatalok tudását bővítik.

Amellett, hogy tanulnak, szórakoznak is, hiszen legkönnyebben úgy sajátítható el a tudás, hogy közben önfeledten és szórakozva szívják magukba a az információkat. Számtalan rendezvényt lebonyolítottak már, újabbnál újabb ötletekkel állnak elő, és vannak olyan programjaik is, amelyek sikerességét bizonyítja, hogy több éve, folyamatosan szervezik őket. Ilyen a Netikett is, amely a Generáció Civil Szervezet és a Gondolat-Jel Társulat nevéhez fűződik, a Szekeres László Alap támogatásával valósul meg, az Ifjúsági Iroda pedig a megvalósító.

Az Ifjúsági Irodának új munkatársa is van, aki az előző koordinátort helyettesíti. Balassa Emese mesélt lapunknak a terveiről, a beilleszkedésről és a Netikettről.

Honnan és hogyan kerültél Magyarkanizsára?

– Topolyáról származom, de több helyen éltem már, legutóbb Szkopjéban, ahonnan a tavasszal költöztem Magyarkanizsára. Magyarkanizsával még ismerkedem, és nagyon barátságos, befogadó légkört tapasztaltam. Több barátom, ismerősöm is van, aki fiatal felnőttként tudatosan dönt úgy, hogy itthon marad, és ez segít az otthon érzés kialakításában. Az Ifjúsági Irodában is örömmel fogadtak, nagyon sok segítséget kaptam Vígi Sárától, akinek a helyét jelenleg átvettem.

Mennyire áll közel hozzád az ifjúsággal való foglalkozás?

– Tíz éve foglalkozom fiatalokkal, a Moravicai Nyári Táborokban kezdtem, ami azóta az életem meghatározó része lett. Sok évig önkéntesként vettem részt különféle táborok életében Vajdaságban, Magyarországon és Székelyföldön, jelenleg élménypedagógia-oktatóként, önismereti foglalkozásvezetőként teszem ezeket. Két évig dolgoztam a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban mint spanyoltanár, ott egy másik oldaláról ismerhettem meg ezt a korosztályt. Úgy gondolom, hogy mindezeket a tapasztalatokat jól fel tudom használni itt, az Ifjúsági Irodában, és szeretném is őket kamatoztatni.

Milyen programok vannak jelenleg folyamatban az Ifiben?

– A jelenlegi programok között megtalálható Mácsai Mónika drámapedagógus TÉKA (Te és én együtt alkotunk) nevű foglalkozása, amely drámapedagógiával átitatott közös, alkotó játékra hívja a gyermeket és szülőt, kínálunk továbbá önismereti foglalkozásokat Hogyan legyek jobban magammal? néven. A foglalkozások Pap Ágota pszichológus vezetésével korosztálybontásban valósulnak meg. Az idősebb filmkedvelők kéthetente Oláh Tamás vezetésével edukatív filmvetítésen vehetnek részt, az esemény a HázimOZi nevet viseli. Továbbá a gyerekek hetente kétszer pszichodráma-foglalkozásokon vehetnek részt, a felnőttek pedig csütörtökönként a Lazán szerbül foglalkozás keretében a szerb nyelvet gyakorolhatják. Hétfőnként Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakember fogadja azokat, akiknek segítő beszélgetésre van szükségük. Fut továbbá a Netikett3 – Bitangok az interneten projekt is, amelynek folyamán a gyerekeket az internetes világ tudatosabb használatával ismertetjük meg.

Mit takar a Netikett?

– A Netikett a Generáció Civil Szervezet projektje, amelyet az Ifjúsági Iroda és a Gondolat-Jel társulat bonyolít le. Már harmadik évben nyert a pályázat a Szekeres László Alapítványnál, így folytatódhat a projekt. A foglalkozás témája idén is a személyijog-sértés, amely annak érdekében, hogy a gyerekeket interaktív, játékos formában érjük el, egy történetbe van helyezve. A foglalkozás Oláh Tamás, Vígi Sára és Ábrahám Gréta munkája eredményeként valósulhatott meg.

Miért tartottátok fontosnak ennek a témának a körüljárását?

– Fontos megismertetni a fiatalokat a tudatos internethasználattal. A foglalkozás keretén belül elsősorban azt mutatjuk meg nekik, hol vannak az egyén határai, mennyit engedhetnek fel magukból az internetre, illetve mi történik akkor, ha más oszt meg rólunk olyan tartalmat, amihez nem adtuk az engedélyünket, esetleg még sértőnek is érezzük. Ezeket mind nagyon fontos és hiánypótló témáknak és foglalkozásoknak gondoljuk, amelyekre a mai gyerekeknek és fiataloknak nagy szükségük van, hiszen az internet már a mindennapjaik része.

Mik a terveitek, milyen megmozdulásokra számíthatnak az érdeklődők?

– A Nettikettből idén egy előadás zajlott le, de nagyon bízunk benne, hogy legkésőbb ősszel újra folytathatjuk. Továbbá csapatépítő és problémakezelő foglalkozásokat tervezünk kínálni Magyarkanizsa község osztályközösségei számára, amivel kapcsolatban az osztályfőnökök megkereshetnek bennünket. A közeljövő tervei között szerepel egy Ifi-kör nevű csoport létrehozása a község középiskolásaiból és friss egyetemistáiból: képzéseket, önkéntes programokat, pályaorientációs foglalkozásokat kínálunk nekik. Ezzel is szeretnénk elérni azt, hogy az Ifjúsági Iroda életébe az a generáció is bekapcsolódjon, amely a hétköznapokat a tanulmányai miatt más településeken tölti.