2024. április 20., szombat

A legtöbb otthonban mérgező anyagokat rejt a házipor

Egy amerikai kutatás szerint az otthoni por sokkal veszélyesebb, mint gondolnánk. Ftalátok, fenolok és égésgátlók tömkelegét lélegezhetjük be nap mint nap. 

A friss tanulmány szerint az ártalmatlannak tűnő porcicák gyakran veszélyes anyagokat rejtenek, melyek elsősorban a mindennap használt termékekből és az építőanyagokból kerülnek ki.
Összesen 45-féle vegyszert találtak, melyek padlóburkolatból, a bútorokból és építőanyagokból, valamint a szépségápolási és tisztítószerekből származnak. Ezeket gyakran belélegezzük, de némelyek a bőrön keresztül is felszívódnak.

Tízféle olyan vegyszercsoportot azonosítottak, melyek az elemzett porminták 90%-ában megtalálhatók, ezek közé tartozik a TDCIPP nevű égésgátló, mely például bútorokból és babatermékekből származik. Elsősorban négy, különösen veszélyes vegyszercsoportot találtak magas koncentrációban: első helyen szerepelnek a ftalátok, melyekből egy gramm porra 7,682 nanogramm jut. A ftalátokat az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is betiltották már a gyerekjátékokban, mert komoly egészségügyi kockázatot hordoznak, viszont több száz, egyéb termékben még mindig jelen vannak. A fenolok kerültek a második helyre, melyek a tisztítószerek összetevői, ezeket követik az égésgátlók és a HFC-k (fluorozott szénhidrogének), melyeket például a tapadásmentes felülettel rendelkező edények gyártása során használnak.
Ahogy Veena Singla, a kutatás egyik résztvevője hangsúlyozta, fontos, hogy biztonságosabb alternatívákkal helyettesítsük ezeket a vegyszereket.
• Nézzük meg alaposan, milyen összetevőjű kozmetikumokat és tisztítószereket vásárolunk.
• Porszívózzunk HEPA-szűrős porszívóval, mert az hatékonyabban szívja fel az apró részecskéket, melyeket a hagyományos porszívók visszaforgatnak.
• Gyakran cseréljünk szűrőt, és ne hagyjuk ki a takarításból a párnázott bútorokat sem.
• A nem szőnyegezett padlót gyakran mossuk fel, és ha új bútort vásárolunk, győződjünk meg arról, hogy a cimkén nem szerepelnek folttisztító szerekkel, antimikrobiális és tűzálló vegyszerekkel végzett kezelések.
• A bútorokat nedves pamutanyaggal töröljük le, kerüljük a szintetikus tisztítószereket, mert csak felesleges vegyszerekkel szórjuk körbe a lakást.
• Ne használjunk ózontartalmú légtisztítót, mert az valójában nem tisztítja a levegőt, csak irritálja a tüdőt.