2024. április 26., péntek

Mégsem utazhatunk szabadon

Július 15-ig továbbra sem lehet megközelíteni Görögországot Észak-Macedónián keresztül – Más országok sem engedik be a szerb állampolgárokat az uniós ajánlás ellenére sem

Az Európai Unió július elsejétől a határok megnyitását javasolta számos állam, így Szerbia polgárai előtt is, a gyakorlatban mégsem ez történt. Mint az a nap folyamán kiderült, mivel minden ország maga dönt az átkelők sorsáról, Németországba, Ausztriába, Svédországba, Spanyolországba, Szlovéniába sem léphetnek be a hazaiak. Horvátország esetében továbbra is karanténkötelezettség érvényes. Nem az Unió tagállama, de Oroszország sem engedi még be a szerb állampolgárokat. Az említett államok nagykövetségei megerősítették a médiának, hogy Szerbia vonatkozásában valóban érvényes maradt a lezárás.

Hogy az egységes uniós politika nem működik a határnyitás esetében, azt az éjjeli eset igazolta.

Szerdára virradó éjjel éjfélkor egy órára megnyitották, majd ismét lezárták a Észak-Macedónia és Görögország közötti határátkelőt Evzonoinél, mert a görög kormány olyan döntést hozott, amelynek értelmében ezt az átkelőt július 15-éig csakis teherautók és igazolt üzleti útra indulók vehetik igénybe, továbbá görög állampolgárok vagy a mediterrán országban letelepedési engedéllyel rendelkezők. A görög hivatalos közlönyben is közzétett határozat szerint így a szerbiai turisták sem használhatják ezt a megszokott átkelőt akkor, amikor görögországi üdülési célpontjuk felé tartanak. A szóban forgó határátkelő helyett így a hazai turistáknak továbbra is Bulgárián kell átutazniuk, s onnan belépni Görögországba, a határon egy nyomtatványt is ki kell tölteniük, továbbá minden utas kap egy saját ellenőrzési QR-kódot is, melyet meg kell őriznie a görögországi tartózkodása alkalmával. Repülőgéppel, természetesen, elérhető Görögország.

Az evzonoi határátkelő zárva tartásáról a görög hatóságok hivatalosan is értesítették a szerb külügyi tárcát. Mint ismeretes, július elsejétől lehetővé vált a szerbiai polgárok beutazása uniós államokba, azonban minden ország a maga szabályrendszere alapján döntheti, pontosíthatja vagy korlátozhatja a beutazási lehetőségek módját.

A görög hatóságok éjszakai „akciója” miatt sokan rekedtek a határátkelőn, abban reménykedve, hogy mégis lehetővé válik számukra a beutazás. Végül nem volt más választásuk, mint visszafordulni, s a bolgár–görög határátkelők valamelyike felé venni az irányt, bő két órával megtoldva ezzel az utazás időtartamát.