2024. április 26., péntek

Emelkedett a jövedéki adó

A drágulás az üzemanyagot, szeszes italt, kávét és a dohánytermékeket érinti

A tervek szerint a megváltozott jövedéki adó alkalmazása február 1-jétől kezdődött volna, de előbb június 1-jére, majd július 1-jére halasztották az újraszámolt járulékok megfizettetését. Az előzetes becslések szerint az adónövelés nem befolyásolja jelentősebb mértékben a termékek árát. Az alkohol és a gázolaj ára minimális mértékben módosul, az élelmiszerárakra pedig várhatóan nem lesz hatással az üzemanyag árának növekedése.

A szakértők szerint az üzemanyag árának ingadozását igen nehéz pontosan kiszámolni az utóbbi hónapok hullámzó piaci árai miatt, ezért minden kijelentés elhamarkodott lehet. A jelenlegi becslések szerint az üzemanyagért 4 dinárral fizetünk majd többet, tehát a benzin litere 57,10 dinárral, az eurodízelé 58,72 dinárral, az autógáz pedig 44,59 dinárral drágul.

A spekulációk megkezdődtek azzal kapcsolatban is, mennyire befolyásolja majd az üzemanyag árának emelkedése a szállítási költségeket, és ez hogyan hat ki az alapvető árucikkek árára. Az eladók elmondták a Novosti lap munkatársainak, hogy a szállítók általában öt nappal előbb jelentik a változásokat a költségekben, szerdáig azonban ilyen szándékot nem jeleztek.

A jövedéki adó 2017-ben elfogadott időrendje szerint a dohánygyárak évente kétszer is változtatják az árakat, legutóbb tíz dinár emelkedett egy doboz cigaretta ára. A lap értesülései szerint ennél nagyobb drágításra ezúttal sem kell számítanunk, de július harmadik hetétől ez már a gyárakon is múlhat. A zentai dohánygyár július 9-étől jelentette be új árjegyzékének érvényességét.

A tömény szeszes ital átlag 2,5 dinárral drágul, a sör 50 parával, a kávéfogyasztók pedig 20 parával fizetnének többet a termékért, ha ez a szerbiai aprópénz még használatban volna készpénzfizetésnél. Az alkoholmentes italok drágulását már jelezte néhány gyár, de ez az árváltozás a nyersanyag beszerzési költségének növekedése miatt van.