2024. április 26., péntek

Szúnyogirtási akcióba kezdett a Ciklonizacija

A hosszan tartó esős, hűvös időszak után hirtelen felmelegedett a levegő, a folyók megáradtak, az árterületek víz alá kerültek, ami kedvez a szúnyoglárvák fejlődésének.

Egyelőre nem vészes a helyzet, de a Ciklonizacija újabb szúnyogirtási akcióba kezdett a városban és a peremvárosi településeken. Felszerelésük kiváló, vidékünkön a legkorszerűbb, a fotó a géppark prezentációján készült (Ótos András felvétele)

Egyelőre nem vészes a helyzet, de a Ciklonizacija újabb szúnyogirtási akcióba kezdett a városban és a peremvárosi településeken. Felszerelésük kiváló, vidékünkön a legkorszerűbb, a fotó a géppark prezentációján készült (Ótos András felvétele)

A város területén átfogó szúnyogirtási akcióba kezdtek, földről és levegőből egyaránt permeteznek, a Ciklonizacija közvállalat felhívást intézett a méhészekhez, hogy helyezzék át kaptáraikat biztonságos területre.

Dario Aćimović, a Ciklonizacija vállalat sajtószóvivője elmondta, hogy a szokatlan időjárás kedvezett a rovarok elszaporodásának.

– Az elmúlt napokban minden alkalmat kihasználtunk a lárvairtáshoz. A következő időszakban a felnőtt egyedek irtására összpontosítunk, a levegőből és a földről is egész Újvidék területén, valamint Belcsényben (Beočin) és Karlócán is szúnyogirtási hadjárat folyik – mondta Aćimović.

A Ciklonizacija április óta több szúnyogirtási akciót hajtott végre földről és levegőből, főként a nyugat-nílusi vírussal fertőzött szúnyogok telephelyeire összpontosítottak. Az elmúlt években észlelhetően megváltozott a klíma, ami kedvez a szúnyogok által terjesztett fertőző betegségeknek. Szakembereik 2018-ban észlelték először a nyugat-nílusi vírussal fertőzött szúnyogok jelenlétét a város területén, és tavaly főként a város peremvárosi területein regisztrálták őket. Az enyhe téli időjárás miatt a szúnyogok nagyobb mértékben szaporodnak, ezért új fajta szúnyogirtási stratégiát vetettek be – olvasható a Dnevnik napilap honlapján. A jelenlegi, átfogó szúnyogirtási akció július 12-éig tart.

A Ciklonizacija felhívja a polgárok figyelmét arra, hogy naponta legalább egyszer ki kell önteni a visszamaradt vizet a virágok cserépedényeiből, a házi kedvencek vizes táljából, az erkélyeken, udvarokon lévő hordókból stb. El kell távolítani a használt autógumikat és azokat a tárgyakat, amelyekben összegyűlhet a csapadékvíz. Ha olyan helyen tartózkodunk, ahol vannak szúnyogok, minden testrészt ajánlatos betakarni, illetve bő ruhát hordani, mert a szűk öltözéken keresztül könnyebben támadnak a vérszívók. Kerülni kell a mocsaras, lápos területeket, mert ezeken a helyeken él a legtöbb szúnyog.