2024. április 26., péntek

Teret a fiataloknak

Színes művelődési programot tartott a bácsfeketehegyi művelődési egyesület – A szervezet a fiatalokra, gyerekekre összpontosít – Folytatódik a falu 235 éves jubileumának a megünneplése

 A hétvégén egy igen tartalmas művelődési műsort tartott a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület.

Az Akusztik együttes (Lakatos János felvétele)

Az Akusztik együttes (Lakatos János felvétele)

Először mutatkozott be közönség előtt az Akusztik együttes. A Bede Anett, Bede Noémi, Kerekes Zalán és Török Emese összeállítású együttes rockballadákat adott elő, és nagy közönségsikert értek el. Felkészítőjük Faragó Papp Boglárka. Emellett három helyi tehetséges, fiatal festő is bemutatkozott egy kiállítással. Török Emese, Végső Barbara és Végső Vivien kiállítását egykori rajztanáruk, Móric Lajos nyitotta meg.

A színes, főként fiatalokra összpontosító program kapcsán Lódi Hajvert Andrea, a művelődési egyesület elnöke elmondta, el akarják érni, hogy a továbbtanuló gyerekek ne essenek ki a művelődési életből.

– A művelődési egyesület egyrészt arra törekszik, hogy minél szélesebb korosztályt vonjon be a tevékenységeibe, másrészt pedig arra, hogy különösen odafigyeljen a fiatalokra. Minden faluban gondot jelent, hogy amikor a gyerekek elmennek középiskolába, onnantól nem nagyon veszik ki a részüket a közösségi életből. Ezt a folyamatot szeretnénk egy kicsit visszafordítani, és ezért is volt fontos ez az este, hiszen épp a középiskolás fiatalok kerültek a középpontba. Egy éve működik nálunk egy énekcsoportnak indult, zenekarrá fejlődött kis csapat. Nagyon örülünk, hogy szorgalmasan és kitartóan énekelnek és zenélnek. Emellett itt vannak a festőnek készülő lányok, akik szintén középiskolások. Ők is nagyon tehetségesek, és annak is örülünk, hogy egy együttműködésnek köszönhetően sikerült szélesebb körben megismertetni a munkájukat – mondta el Hajvert Lódi, majd arról is szólt, hogy ez az esemény kiváló apropót szolgáltatott a 235 év öröksége elnevezésű pályázatok díjátadójára. Ez fiataloknak és gyerekeknek szólt, valamint a vidékre, külföldre elszármazott bácsfeketehegyi gyerekeket is megszólította.

Móric Lajos és egykori tanítványai (Lakatos János felvétele)

Móric Lajos és egykori tanítványai (Lakatos János felvétele)

– Fontos foglalkozni a fiatalokkal, a gyerekekkel, és amiben lehet, segítenünk kell őket. A legfontosabb talán, hogy teret adjunk nekik. Ezt ők is értékelik, és nagy örömünkre most is pozitívan reagáltak a megkeresésünkre – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy a 235 éves jubileum kapcsán az események folytatódni fognak. Az egyesület néptáncosai kunsági táncokat visznek színre, és a tartományi oktatási titkárság pályázatának köszönhetően erre az alkalomra egy kunsági népviseletet is szeretnének készíttetni. A korábbi évekhez viszonyítva bővíteni fogják a kézműves foglalkozásokat, az anyukák számára pedig csigatészta-készítő műhelymunkát fognak szervezni. Ilyen és ehhez hasonló kis műhelymunkákat fognak még szervezni az év során. Ezzel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy milyen szépek a hagyományok és hogy milyen értékeket képviselnek – fogalmazott Hajvert Lódi.

A művelődési műsor keretében 3 pályázatban hirdettek nyerteseket. A Bácsfeketehegyről elszármazott gyerekek rajzpályázatára hét alkotás érkezett be. Ezek egy-egy bácsfeketehegyi élményről szóltak, és Móric Lajos nyugalmazott rajztanár és Tokics Etelka tanító néni bírálták el őket. Itt megosztott első helyezést ért el Szakács Ingrid, Kormos Balázs és Bori Lina Róza. A 235 év öröksége videópályázatra mindössze egy alkotás érkezett, ezt Szakács Áron és Simonyi Dénes bírálták el. Horváth Márk Bence küldte be, és díjban részesült. A harmadik pályázatra unokák küldhették be nagymamáik legfinomabb meggyes sütijének a receptjét. Ide 8-an küldtek be recepteket, és végül Horváth Máté Zoltán lett az első, Bertók Franciska a második, harmadik helyezést pedig Bertók Zalán ért el.