Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Négymillió migráns otthona

Szijjártó: Kössön új migrációs megállapodást Ankarával Brüsszel, ha kell

(MTI)

2020. június 30., 23:59

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Kössön az Európai Unió új migrációs megállapodást Ankarával annak érdekében, hogy Törökország megfékezze a migrációt a saját határán – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Ankarában, a török hivatali kollégájával, Mevlüt Çavuşoğluval folytatott egyeztetését követő sajtótájékoztatón.

A magyar és a török külügyminiszter (FotóMTI/KKM)

A magyar és a török külügyminiszter (FotóMTI/KKM)

Szijjártó Péter emlékeztetett: Brüsszel korábban 6 milliárd eurót ígért Törökországnak, de vita van arról, hogy az Európai Unió mennyit fizetett ki ebből. A miniszter arra hívta fel Brüsszelt, hogy gyorsan tisztázza ezt a kérdést Ankarával, az Európai Bizottság pedig fizesse ki, amit vállalt.

Szijjártó Péter a koronavírus-járványra utalva rámutatott: korábban a migrációs hullámok még biztonsági és kulturális kockázatokat jelentettek, most viszont már komoly egészségügyi és gazdasági rizikójuk is van.

Törökországban több mint négymillió migránsról gondoskodnak jelenleg, és több százezren élnek a török–szíriai határ túloldalán. Miután a koronavírus-járvány könnyen válthat ki újabb migrációs hullámokat, az EU-nak életbe vágó érdeke a migrációs megállapodás fenntartása – közölte.

Példaként említette Líbiát, amely jelenleg zöld folyosóként szolgál az illegális bevándorlók számára. Közölte: egyetértettek abban, hogy a líbiai helyzetet stabilizálni kell, amihez Brüsszel és Ankara együttműködése ugyancsak szükséges.

A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta: az Európai Unió jövőjét nagymértékben meghatározza, hogy miként alakul Brüsszel és Ankara együttműködése az elkövetkezendő időszakban.

Magyarország továbbra is egyenes, őszinte és a kölcsönös tiszteletre alapuló párbeszédet szorgalmaz Törökországgal és Törökországról, Brüsszelnek a képmutatást és a kétszínűséget pedig a háta mögött kellene végre hagynia – fogalmazott Szijjártó Péter.

Kiemelte: jó lenne, ha minden európai uniós tagország ugyanazt mondaná akkor, amikor a török kormány képviselője a teremben van, mint amikor nincs.

Bizonyos tagországok például zárt körben határozottan világossá teszik, hogy nem támogatják Törökország európai uniós tagsági perspektíváját – tette hozzá.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a világjárvány az EU gazdasági környezetében is új helyzetet teremtett, ezért jó lenne, ha Brüsszel a gazdaság területén is minél szorosabban együtt tudna működni Ankarával. Közölte: Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy legyen minél kevesebb vám jellegű és bürokratikus akadály, ezért azt szorgalmazza, hogy jöjjön létre az Európai Unió és Törökország között szabadkereskedelmi megállapodás.

Mevlüt Çavuşoğlu arról beszélt, hogy Magyarország – ahogy mindig is – határozottan támogatja Törökországot az uniós kapcsolatok terén. A török miniszter köszönetet mondott Szijjártó Péternek azért, amiért minden platformon nyíltan szóba hozza az európai unió által alkalmazott kettős mércét. Aláhúzta: az EU-nak felül kell vizsgálnia, miért teljesített rosszul a koronavírus-járvány időszakában, és őszintébbnek, átláthatóbbnak kell lennie Törökország felé.

Çavuşoğlu a járvány kapcsán arra is kitért, hogy Törökország és Magyarország különös szolidaritást mutatott egymás iránt ebben az időszakban. Magyarország gyógyszerek, Törökország pedig különféle szövetek exportját illetően kezelte prioritásként a másik felet. „Bajban ismerszik meg a barát” – fogalmazott magyar nyelven szólva Çavuşoğlu.

A török diplomácia vezetője végül azt is bejelentette: a Turkish Airlines részben állami török légitársaság július 15-én indítja újra járatait Budapestre.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége