2024. április 26., péntek

A vallási nevelés kötelező választható tantárgy marad

Az oktatásügyi minisztérium közleménye

A szerbiai oktatásügyi minisztérium elkészítette szakmai ajánlásait a következő tanévre az általános és középiskolák esetében is, melyben részletes utasítást ad arra vonatkozóan, hogyan alakíthatnak osztályokat és csoportokat a vallási nevelés tantárgy oktatására a törvényes rendelkezésekkel összhangban. Ez korántsem jelenti azt, hogy a tantárgyat megszüntetnék, ellenkezőleg.

Eszerint a vallási nevelés mind az általános, mind a középiskolákban a továbbiakban is kötelező válaszható tantárgy marad, ugyanis a korábbi évek tapasztalata azt bizonyítja, hogy a tanulók választása gyakran esik épp erre a tárgyra. Az iskolák minden vallási nevelés tárgyat választó csoport kialakításakor az illetékes iskolaigazgatósághoz kell forduljanak, és gondot kell viselniük arról is, hogy akkora létszámú csoportokat alakítsanak, hogy szavatolt legyen a minőségi oktatás. Gondot kell viselni továbbá arról is, hogy a kihelyezett tagozatokon is biztosított legyen a vallási nevelés, attól függetlenül, milyen létszámú a csoport. 

Mladen Šarčević oktatási miniszter szerint a minisztérium jó kapcsolatot tart fenn az egyházakkal. A pravoszláv egyház vezetőivel való egyeztetés után pedig igéretet tett arra, hogy a következő fél évben megteremtik a törvényes feltételeket a vallási nevelést oktató tanárok munkaviszonyának állandósítására az eddigi határozott időtartamú munkaviszony helyett – áll többek között az oktatásügyi minisztérium közleményében.