2024. április 26., péntek

Jubilál az Újvidéki Egyetem

Hatvan éve a tudomány és az oktatás szolgálatában

Fennállásának 60. évfordulóját ünnepelte hétfőn az Újvidéki Egyetem, mégpedig rendhagyó helyszínen: a Danubius 1885 evezős klub székhelyén. Ezen alkalommal egyetemi evezős csapatok mérettették meg magukat, mely versenyen részt vettek az Újvidéki Egyetem és a Belgrádi Egyetem hallgatói.

A tartományi kormány az elmúlt időszakban számos projektummal fejlesztette és támogatta az egyetemet (Fotó: Ótos András)

A tartományi kormány az elmúlt időszakban számos projektummal fejlesztette és támogatta az egyetemet (Fotó: Ótos András)

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke hangsúlyozta a felsőoktatási intézmény jelentőségét, amely immáron hat évtizede nevel kimagasló szakembereket, jeles személyiségeket az országnak.

– Az Újvidéki Egyetem nemcsak a tartományban, hanem a régióban is jelentősen hozzájárul a társadalmi élet minden részének fejlesztéséhez. Olyan értékeken alapszik, melyeket többek között a becsületesség és a felelősség jellemez. Ezért ennyi idő után a társadalmunkban, illetve a nemzetközi színtéren is kimagasló helyet foglal el – mondta Mirović.

Kiemelte, hogy a tartományi kormány az elmúlt időszakban számos projektummal fejlesztette és támogatta az egyetemet. Ezek közül külön kiemelkedik a Tudományos-technológiai park kiépítése, melynek befejező munkálataira a következő napokban várható a szükséges szerződések aláírása. A nyáron ugyanakkor megkezdődhet a Biosens Intézet kiépítése is.

–Terveink között szerepel a Egyetemista Kultúrközpont felépítése. Emellett jelentős anyagi forrásokat fordítottunk kutatóink támogatására, akik erre nagyon is rászolgáltak, hiszen kimagasló tevékenységükkel nemzetközi szinten is öregbítették az egyetem hírnevét – jelentette ki Mirović.

Dejan Jakšić, az Újvidéki Egyetem rektora beszédében kiemelte a tartományi kormány támogatásának jelentőségét, valamint rámutatott arra a tényre, hogy az elmúlt hat évtizedben az egyetem tiszteletet érdemlő intézménnyé terebélyesedett, amely 14 egyetemi kart és három tudományos intézetet is magába foglal.

– Mindezek ellenére az Újvidéki Egyetem legjelentősebb értékét az 5 ezer dolgozója és több mint 50 ezer hallgatója képezi – mondta Jakšić. A tartományi székvárosi egyetemét különféle ranglistákon is a világ ezer legjobb felsőoktatási intézménye közé választották be, mivel tanárai és a hallgatók is számos eredményt érnek el nemzetközi porondon a tudományok minden területén.

A jubileumi ünnepségen elismerő oklevélben részesültek az Újvidéki Egyetemet támogató intézmények.