2024. április 26., péntek

Légy te is könyvtáros!

Augusztus 14-éig gyermekfoglalkozásokat tartanak a Szabadkai Városi Könyvtárban

Hétfőn Nyár a könyvtárban elnevezéssel Brezovszki Tamara és Marijana Tenodi könyvtárosok vezetésével gyermekfoglalkozások kezdődtek a Szabadkai Városi Könyvtár gyermekosztályán. A foglalkozások, amelyekre 5 és 13 év közötti gyermeket várnak, három nyelven, magyarul, szerbül és horvátul folynak. Pénteken mi is ellátogattunk a rendezvényre, ahol a foglalkozások vezetői nyilatkoztak lapunknak.

Pénteken moldvai táncokat tanultak a gyermekek (Gergely Árpád felvétele)

Pénteken moldvai táncokat tanultak a gyermekek (Gergely Árpád felvétele)

– Igyekszünk mindennap kreatívak lenni, és vidám hangulatot teremteni. Minden gyermeket arra kérünk, hogy viseljen egészségügyi maszkot. A foglalkozások iránt az érdeklődés mindennap egyre nagyobb és nagyobb. Reméljük, ez a továbbiakban így is marad – mondta Marijana Tenodi.

Brezovszki Tamara jöttünkkor éppen táncolni tanította a gyermekeket.

– Ma az olvasás mellett, amely a legfontosabb része ezeknek a foglalkozásoknak, egy kis táncot is beiktattunk a gyermekeknek, hiszen ők egész évben elég sokat ülnek az iskolapadban, vagy az elmúlt időszakban tették ezt otthon tanulva. Úgy látom, ez a kis mozgás nagyon jólesett nekik. Moldvai táncokat tanultunk. A fő célunk mégis az, hogy megszerettessük a gyermekekkel az olvasást. Hétfőn egy regény olvasását kezdtük el, Magos Judit Demény – Kóbor kalandjaim című művét, amelyből egy magyar vizsla történeteit ismerhetjük meg. A gyermekek nagyon is várták, hogy hallják ezeket a történeteket. A felolvasás úgy történik, hogy én magyar nyelven, a kolléganőm pedig szerb és horvát nyelven olvas fel nekik, emellett olyan foglalkozásokat is tervezünk, amikor a kicsik saját kedvenc regényüket, meséjüket, versüket hozzák el nekünk – nyilatkozta Brezovszki Tamara.

A fentiekhez hozzátette, hogy a tánc mellett kézműves-foglalkozásokat is tartanak, és van egy különösen népszerű foglalkozás is.

– Amit nagyon szeretnek a gyermekek, és ami újdonság az intézményünkben, hogy a kicsiket a könyvtárosmunka titkaiba is bevezetjük. Megengedjük nekik, hogy odaüljenek a könyvtári számítógép elé, és abban a pár percben, amikor az olvasók visszahozzák a könyvet, megmutatjuk nekik, hogyan kell ezt bevezetni, vagy éppen hogyan kell egy könyvet kiadni – mesélte Brezovszki Tamara.

A könyvtárban augusztus 14-éig minden előzetes bejelentkezés nélkül hétfőn, szerdán és pénteken 11-től 12 óráig, valamint kedden és csütörtökön 17-től 18 óráig várják a gyermekeket a foglalkozásokon.