2024. április 26., péntek

Megindultak a kombájnok, aratják az árpát

Az adorjáni Kontakt Kft.-ben megkezdték az árpa és a repce felvásárlását

Az elmúlt néhány évben a földművesek haszonnal termesztették az árpát, viszonylag jó ára volt a sörárpának, ami növelte a vetési kedvet. A hazai gabonapiac azonban telítődni látszik, ami válogatósabbá tette a felvásárlókat, minőségi kategóriákat vezettek be.

Folyamatos a takarmányárpa átvétele a Kontakt Kft. silóiba (Gergely József felvétele)

Folyamatos a takarmányárpa átvétele a Kontakt Kft. silóiba (Gergely József felvétele)

A gabonaforgalmazással, -felvásárlással és -értékesítéssel is foglalkozó, 25 éve sikeresen működő adorjáni Kontakt Kft. folyamatosan veszi át a termelőktől az árpát, amelynek a piaci ára a napokban 14,5 dinár volt kilónként. Borsos Csabától, a Kontakt Kft. alapító tulajdonosától a gabonapiacon uralkodó helyzetről kértünk rövid értékelést.

– Három évvel ezelőtt már a Kontakt Kft. veszített az árpán, nem adtuk el aratáskor a termést, hanem betároltuk, arra számítva, hogy majd idővel javulni fog az ára. Az árpa ára azonban alacsonyabb lett, mint amilyen a gabona betakarítása idején volt. Tavaly a nagykereskedők jártak úgy, mint ahogy néhány éve én is, nem tudták még annyiért sem továbbadni az árpát, amennyiért aratáskor felvásárolták. Mindenki óvatosan kalkulál az árral, és a minőségre is jobban odafigyelnek – magyarázta Borsos Csaba, és így folytatta:

– Az idén mondhatjuk, hogy még gyöngébb az árpa iránti kereslet, mint az elmúlt években volt. Spanyolországban például rekordmennyiségű termett, ellátják Európát árpával. A fekete-tengeri Konstanca kikötőjéből Afrika felé átszámítva 13,8–14,5 dinárért szállítják nagyban az árpát. Az árpában négy százalék szemétnél nem lehet több, és a nedvességre is odafigyelnek. Mi átvesszük az azt az árpát is, ami esetleg szemetesebb, vagy gyöngébb minőségű, de az ilyen árpát külön tároljuk. A 14 százaléknál nedvesebb, például 16 százalék vizet tartalmazó árpa egy hónapnál tovább nem tárolható, utána fel kell dolgozni, takarmányként elhasználni, mert gyorsan romlik a minősége. A Kontakt Kft. átveszi a nedvesebb termést is, a szárításért nem számítunk fel pluszköltséget, a 14 százalékot meghaladó nedvességet a mennyiségből vonjuk le. Ami a hozamokat illeti, holdanként 2,5-től 4 tonnáig terjed, a tapasztalat azt mutatja, hogy a kukorica után vetett árpa bővebben terem. Cégünk nem vásárolja fel a sörárpát, nem foglalkozunk vele, mivel a sörárpa fehérjetartalma igen érzékeny kérdés, amennyiben az árpa fehérjetartalma meghaladja a 11 százalékot, akkor az már takarmányárpának minősül. A soványabb földeken lehet eredményesen foglalkozni a sörárpa termesztésével – mondta, majd hozzátette:

– A búza betakarítása a jövő hét elején megkezdődhet, egyelőre a bevizsgált minták nedvességtartalma még magasabb az átvehetőnél, de ha tovább tart a meleg nyárias idő, néhány nap múlva vágható lesz a kenyérgabona is. Az olajrepcével kapcsolatban elmondható, hogy igen jól termett, és a szemek nedvességtartalma is kielégítő, 7–9 százalék között mozog. Tíz százalék nedvességtartalomig átvesszük az olajrepcét. Az olajrepce felvásárlási ára jelenleg 42 dinár. Információink szerint a zentai olajgyár őszre készül el, a silókat már beüzemelték. Az olajgyár üzembe helyezése novemberre várható – mondta Borsos Csaba.

A Kontakt Kft. integrátori szerepkörben szavatolja a gabonatermesztésre (árpa, búza, olajrepce, szója) szerződött félezer mezőgazdasági termelő számára a termés átvételét és napi áron való kifizetését. A cég közel ezer termelővel működik együtt sikeresen egész Vajdaság területéről.