Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Magyarkanizsa a VMSZ színeiben

Augusztusban alakulhat meg a képviselő-testület

JK

2020. június 27., 10:57

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A választásokat megelőzően Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármesterrel azokról a tervekről beszélgettünk, amelyeket, ha a VMSZ sikeresen veszi az akadályokat június 21-én, megvalósítanának a községben. Akkor arról volt szó, hogy az igazi fürdővárossá válás a cél, amihez továbbra is tartják magukat, annál is inkább, mivel a községben 22 049 szavazásra jogosult polgár közül 7471-en tették le voksukat a Vajdasági Magyar Szövetség mellett önkormányzati szinten, így a párt a 29 tagú képviselő-testületbe 20 tagot delegálhat. A Szerb Haladó Párt 2098 szavazatot kapott, ennek okán öt képviselőjük lehet, az Ukrok Polgári Csoport 933 szavazatot tudhat magáénak, ami két helyre elegendő, míg a Szerbiai Szocialista Pártra 696-an szavaztak, ez egy képviselőt jelent, a Vajdasági Front 484 voksot kapott, ami szintén egy képviselő bejutását eredményezi a testületbe, amelyben majd a döntéseket hozzák.

Fejsztámer Róbert

Fejsztámer Róbert

A VMSZ a kampány idején mindenkihez eljuttatta üzenetét a községbeli rendezvények sokaságán, többek között azt is, hogy csak rájuk szavazva tartható meg a községbeli magyar vezetőség. Most, hogy már lezajlottak a választások, és az üzenetek nem szélbe kiáltott szavak voltak, az eredmények értékelésére kértük fel Fejsztámer Róbertet.

A választásokat megelőzően úgy fogalmazott, hogy minden egyes, a VMSZ-re leadott szavazat azt erősíti, hogy Magyarkanizsának magyar polgármestere legyen. Az lesz?

– Bízom benne, hogy az eredmények az elkövetkezendő négy év még eredményesebb munkájához járulnak hozzá, és még véletlenül sem lesz kérdés, hogy magyar polgármestere legyen-e Magyarkanizsának. Az eredmények magukért beszélnek, hiszen a 29 képviselői helyből 20-at szerzett a Vajdasági Magyar Szövetség.

Ön szerint minek tulajdonítható a VMSZ községi szintű sikere?

– Az elmúlt négy év munkáját helyeztük előtérbe, és ez megbecsülést eredményezett. Nemcsak az önkormányzatra gondolok itt, hanem ehhez sorolok mindent, ami a VMSZ-hez köthető, legyen az a Magyar Nemzeti Tanács, a Prosperitati, a magyarországi támogatások, az oktatási, kulturális, gazdasági fejlesztések, tehát minden, ami a párt közbenjárásával valósult meg. A többi induló párt és lista szempontjából nézve, azt mérlegelve nem igazán volt másik erő, amely konkrét programot kínált volna. Hogy melyik választót mi motiválta, kit a négyéves eredmények, kit tervek, kit az, hogy az egyetlen magyar opció és egyetlen kisebbségvédelmi párt vagyunk, és kisebbségi létben kapaszkodó vagyunk minden magyar ember számára, nem tudni, de nagyon köszönöm, köszönjük, hogy meghallgatásra találtak azok a mondatok és kérések, amelyek az elmúlt hetekben elhangzottak a VMSZ részéről.

Az eredményeket ismerve, van-e szükség koalícióra?

– Mivel a Vajdasági Magyar Szövetségről beszélünk mint listahordozóról és mint olyan érdekképviseleti szervről, amely nemcsak Magyarkanizsán, hanem egész Vajdaságban, sőt azon túl is kifejti tevékenységét, egyértelmű, hogy az eredményeket, a pozíciókat központi szinten, egységesen kell kezelni, egységesen kell nézni, és egységesen kell belemenni a koalíciós tárgyalásokba. Természetesen, mi, magyarkanizsaiak sem fogunk kimaradni a koalíciós tárgyalásokból. Nem kezelnek minket különállóan, mi természetesen ismertetjük az igényeket és az eredmények alapján szerintünk képviselhető álláspontot. Amikor majd a nagyasztalhoz ülnek azok, akiknek az egész vajdasági magyarság érdekében kell tárgyalniuk, akkor ott lesz a mi irányvonalunk is annál az asztalnál. Ez többek között azt is jelenti, hogy erősíteni szeretnénk a tisztségekben is a magyar érdekképviseletet, ami személycseréket kíván a testületben, tartjuk magunkat a célkitűzésekhez, és a fejlesztéseknél nem kényszerülünk megalkuvásra. Tartományi és köztársasági szinten a Haladó Pártnak egyáltalán nincs szüksége koalíciós partnerre, hiszen Újvidéken és Belgrádban is abszolút többségben vannak, ugyanolyan helyzetben vannak, mint mi, helyi szinten magyarkanizsaiak, de mivel mi itt községi szinten szeretnénk a szerb állam támogatását is élvezni a fejlesztési projektjeinkben, engedményeket kell tennünk ahhoz, hogy kapjunk tartományi és köztársasági fejlesztési támogatásokat. De mindent, amit mi képviselünk, és el akarunk érni, a képviselő-testületen belüli szavazattöbbség miatt véghez tudunk vinni. A koalíciós megbeszélések még csak azután következnek, és reményeink szerint augusztus közepén tarthatjuk meg az alakuló képviselő-testületi ülést.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége