2024. május 10., péntek
KORONAVÍRUS VAJDASÁGBAN

Három nap alatt 67 új fertőzött

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint az elmúlt három nap alatt a tartomány területén 67 új koronavírus-fertőzést fedeztek fel, de a járványügyi helyzet stabil – adta közre a tartományi kormány. Eszerint az elmúlt hetekben alig tűnt fel néhány COVID-19-fertőzés, három nappal ezelőtt azonban 13, majd egy nappal később 30, szerdán pedig 24 esetet jegyeztek fel Vajdaságban.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A legutóbbi adatok szerint Újvidéken 101 személy tartózodik házi karanténban, míg hétfőn 57-en voltak. Újvidéken kívül Zomborban és Verbászon 16 személy, Kúlán 13, Belcsényben pedig 6 személy van házi elkülönítésben, a többi vajdasági község túlnyomó többségében ugyancsak van legalább egy-egy eset. Egész Szerbia területén jelenleg kb. 2000 személy tartózkodik házi karanténban, ami kétszerese az egy héttel ezelőttinek. Legtöbben az ország déli részében kényszerültek kéthetes elkülönítésre – jelenti a 021.rs.

A Vajdasági Klinikai Központban az előző napokhoz viszonyítva néggyel nőtt a kórházban kezelt fertőzöttek száma, így jelenleg 45 pácienst ápolnak, közülük ketten lélegeztetőgépre vannak kapcsolva.

A tartományi kormány arra szólítja fel a polgárokat, hogy továbbra is viselkedjenek felelősségteljesen, és hogy szigorúan tartsák be az összes ajánlott óvintézkedést, vagyis a fizikai távolságtartást, a maszkok viselését a zárt térben, valamint a fertőtlenítőszerek gyakori használatát.

A tartományi kormány felszólítja az egészségügyi és a szociális védelmi intézményekben dolgozókat, hogy fokozottan figyeljenek minden szükséges előírás betartására, hogy megakadályozzák a vírus terjedését az intézményekben tartózkodók és az ott dolgozók között. A munkáltatókat ugyancsak inti a kormány, hogy továbbra is ellenőrizzék az óvintézkedések betartását.