2024. április 26., péntek

Csapadékos, szeles hétvége

Az elkövetkező napokban már szép idő vár ránk

Ahogy az elmúlt héten, úgy a hétvégén is esős, borongós időben volt részünk. Vasárnap sokan megáztak, azok közül is, akik elmentek szavazni. Tegnap érdeklődésünkre a palicsi meteorológiai állomás szakemberei ismertették a hétvége legfontosabb meteorológiai adatait.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

– A legtöbb eső vasárnapról hétfőre virradóra esett. A palicsi mérőállomásunkon négyzetméterenként 13 liter csapadékot mértünk, míg a szabadkai mérőállomáson 12 litert. A hétvége többi időszakában 0,5–1 liter esőt mértünk, ami igen kis mennyiségnek számít. Hozzá kell tenni, hogy a csapadék lokális jellegű volt. A város egyes helyein intenzíven esett, máshol, ahol a méréseket végezzük, alig volt csapadék. Kelebián például sokkal több eső esett a hétvégén, sajnos azonban nem tudjuk pontosan, hogy mennyi, mert ott nem végzünk méréseket. Ami a szelet illeti, a hétvége folyamán másodpercenként 11–12 méter sebességű szelet is mértünk. Ez erősnek számít, de nem viharosnak – mondta a palicsi meteorológiai állomás illetékese.

Megkérdeztük, hogy a 12–13 literes mennyiség meteorológiai szempontól soknak számít-e. Kérdésünkre a szakember elmondta, hogy amikor órákon át esik az eső, akkor a 12–13 liter átlagos mennyiségnek számít.

Az időjárás-előrejelzések szerint ma az elmúlt napokhoz képest szárazabb és melegebb idő vár ránk, hosszabb napos időszakokkal, mérsékelt és erős északnyugati széllel. Holnap túlnyomóan napos idő vár ránk. A hőmérséklet emelkedni fog. Csütörtökön a nappali csúcshőmérséklet 25 Celsius-fok körül alakul, a hétvégén pedig már elérheti a 30 Celsius-fokot is.