2024. április 26., péntek

Jól szerepelt a Vajdasági Magyar Szövetség Szenttamáson (is)

Vasárnap a bejegyzett 13 581 választópolgár közül Szenttamás község területén 7618 polgár szavazott, azaz a szavazati joggal élők 56,09 százaléka. Az érvényes szavazólapok száma 7286 volt (95,69%), az érvényteleneké pedig 328 (4,31%).

Eredményre várva (Paraczky László felvétele)

Eredményre várva (Paraczky László felvétele)

A községben a legtöbb szavazatot az Aleksandar Vučić – Gyermekeinkért lista kapta, 4082 polgár szavazott rá, azaz a választásokon résztvevők 56,03 százaléka. Második helyen az Ivica Dačić – Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és az Egységes Szerbia (JS) − Dragan Marković Palma lista végzett 1316 szavazattal (18,06%). A Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István lista 719 szavazatot kapott (9,87%), ami két képviselői helyet jelent. A VMSZ helyi szervezetének elnöke, Brasnyó Nándor elmondta, elégedettek az elért eredményekkel, hiszen a párt Turián és Nádalján is kapott szavazatokat: − Dupla annyi szavazatot kaptunk, mint négy évvel ezelőtt. Ez most háromszor annyit ér, ugyanis a négy év alatt nagyon sok magyar elment Szenttamásról, így csökkent a szavazók száma. Köszönöm mindenkinek, aki a VMSZ-re voksolt. Négy évvel ezelőtt 400 szavazatot kaptunk, az idén csaknem a dupláját. De nem örülünk tiszta szívből, mert még mindig vannak olyan magyarok, akik nem a VMSZ-re adták le a voksukat. Ők számoljanak el a saját lelkiismeretükkel, mert tudom, hogy nincs olyan magyar család, akinek a párt nem nyújtott segítséget a politikával. Vannak olyan családok, amelyek ezt nem becsülik, és nem köszönik meg a VMSZ-nek – mondta a pártszervezet elnöke.

Brasnyó Nándor beszámolt arról is, hogy a párt a legtöbb szavazatot a tuki, a begluki, valamint a templomhoz közeli szavazóhelyeken kapta. Ezek azok a városrészek, amelyekben a szenttamási magyarság zöme él. Meglepetésnek könyvelhető el az, hogy a párt Turián és Nádalján is kapott 20 szavazatot: − Ott is felismerték a VMSZ munkáját. Valószínű, hogy az állampolgárság meg a Prosperitati belesegített, ezt is a párt érdemeihez sorolhatjuk – véli Brasnyó Nándor.

A szenttamási képviselő-testületbe került még a Zoran Dudvarski – Polgárok Csoportja lista, 595 szavazattal (8,17%), a Szövetség Szenttamásért,Turiáért és Nádaljáért Polgárok Csoportja lista 345 szavazattal (4,45%) és a Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt, amelyet 250 választópolgár támogatott (3,43%).
A községi választási bizottság jelentése szerint Szenttamáson a 2. és a 4. számú választóhelyeken szabálytalanságok miatt két hét múlva megismétlik a választásokat.