2024. április 26., péntek

A horvát határról vissza kellett térniük az utasoknak

Az elmúlt két napban nem engedték belépni Horvátországba azokat a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező utasokat, akik nem rendelkeztek a horvát hatóságok járványügyi intézkedéseinek megfelelő dokumentációkkal – írja a Jutarnji List alapján a 021 hírportál.

Erre azért került sor, mert a Horvátországban jegyzett újabb megfertőződések kapcsolatba hozhatók a Szerbiából és Bosznia-hercegovinából beutazókkal. Emiatt az uniós ország megszigorította az ellenőrzést az említett két ország állampolgáraival szemben.

A fentieket  Davor Božinović horvát belügyminiszter is megerősítette a sajtónak. A tisztségviselő elmondta, már csütörtökön megszigorították a határátkelőkön az ellenőrzést, mivel a Horvátországban jegyzett újabb esetek túlnyomó része Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából beutazó személyekkel hozható összefüggésbe.

Kiemelte, eddig sem volt teljesen korlátozásmentes a belépés Horvátországba, csupán tíz olyan uniós ország polgárai előtt nyíltak meg a határok, melyekben a járványügyi helyzet kedvezőnek mondható. Božinović elmondta, nem gondolja azt, hogy a határok teljes lezárására sor kerülhet az említett két szomszédos országból érkezők tekintetében.

Horvátországba tehát továbbra is bizonyos feltételek mellett utazhatnak be a szerbiai lakosok, mégpedig amennyiben rendelkeznek horvátországban ingatlannal (és az ezt bizonyító dokumentumot a határátkelőhelyen fel tudják mutatni). Beutazhatnak továbbá sürgős, halaszthatatlan személyes ügy kapcsán (ilyen például a temetésen való részvétel), üzleti tevékenység okán, továbbá amennyiben a beutazás oka a horvát gazdasági érdekeket támogatja. Ez utóbbi kategóriába sorolhatók a turisztikai céllal beutazni kívánók, azzal, hogy a határon minden esetben fel kell mutatni az idegenforgalmi irodával, vagy a szállásadóval megkötött fizetett utazási megállapodást.