2024. április 26., péntek

Bulgária és Horvátország az euró előszobájába készül

Az év elején még bizakodóan nyilatkoztak a bolgár és a horvát illetékesek az euró hazai bevezetéséről. Az új típusú koronavírus-járvány okozta világméretű gazdasági problémák miatt azonban mindkét ország távolabb került az unió közös pénzétől. Hogy mekkora lesz a késés, még nem tudni, de az előzetes terveken biztosan módosítani kell.


Bulgária arra számított, hogy április végéig csatlakozik az eurózóna előszobájának is nevezett ERM-2 árfolyamrendszerhez. Ennek az a lényege, hogy a csatlakozni kívánó ország a saját valuta árfolyamát meghatározott sávon belül tartja az euróval szemben.
Persze egyéb feltételeket (az úgynevezett maastrichti követelményeket) is teljesíteni kell (két évig folyamatosan) ahhoz, hogy valamely EU-tag áttérhessen az euróra. Ezek: az eurót bevezetni szándékozó ország éves költségvetési hiánya nem haladhatja meg a saját bruttó hazai össztermék (GDP) 3 százalékát, az államadósság meg a GDP 60 százalékát; a pénzromlás mértéke a jelentkezőnél legfeljebb 1,5 százalékkal lehet magasabb a három legnagyobb árstabilitással rendelkező euróövezeti tagország inflációs átlagánál, a hosszú távú hitelek kamata pedig maximum 2 százalékkal lépheti túl a három legjobb árstabilitással bíró tag tízéves lejáratú államkötvényeinek átlagos kamatszintjét.
Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök már a tavasszal jelezte, hogy kormánya fel akarja gyorsítani az eurózónához való csatlakozás ütemét. Akkor arról is beszélt, hogy hazája és Horvátország együtt csatlakozik az euróövezethez.
Optimizmusát nyilván Zágráb eltökéltségére és felkészültségére alapozta. A horvát jegybank (HNB) ugyanis márciusban megerősítette, hogy az ország – a koronavírus kedvezőtlen gazdasági hatásai ellenére is – folytatja az euróbevezetéssel kapcsolatos előkészületeit.
Zágráb tavaly nyáron kérte felvételét az ERM-2-be, s az idén márciusban a HNB már úgy ítélte meg, hogy ez 2020 második felében „nagyon reális” eséllyel meg is történik. Az euró bevezetésére a jegybank szerint legkésőbb 2024-ben kerül sor. Andrej Plenković horvát miniszterelnök derűlátóbb, s arra számít, hogy hazája két és fél évet tölt az ERM-2 rendszerben, mielőtt ténylegesen bevezeti az eurót.
Bulgáriához hasonlóan a szintén EU-tag Horvátország az utóbbi időben sokat tett azért, hogy nemzeti valutáját a közös uniós fizetőeszközre cserélje. Az unió jegybankjának (ECB) legfrissebb (júniusban közölt) jelentése azonban néhány olyan hiányosságra hívja föl a figyelmet, amelyek késleltethetik a folyamatot. Eszerint Horvátországban túl alacsony, míg Bulgáriában túl magas az infláció, és az árstabilitással is gondok vannak mindkét országban. Ezenkívül egyik ország sem teremtette még meg az euró bevezetéséhez szükséges jogi szabályokat.
Ennek ellenére valószínűsíthető, hogy Bulgária és Horvátország az év végéig bekerül az ERM-2-be. Szófia abban reménykedik, hogy erre már júliusban sor kerül.