2024. május 5., vasárnap

Egy új korszakot jelképező új híd

Az Európa sugárút folytatásaként köti majd össze Újvidéket Szerémséggel

Az új híd makettjének a bemutatóján többek között jelen volt Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és dr. Vuk Obradović, a Műszaki Kar Közlekedési Szakának a professzora. Az új híd tervezetét a köztársaság nemzeti jelentőségű projektnek nyilvánította.

– A híd megépítése most már nem csupán a szép kívánságok kategóriájába tartozik, szerves része Újvidék infrastrukturális tervének. A hidak nemcsak a közlekedés szempontjából fontosak, hanem kulturális és szociológiai szimbólumok. Amikor megnyitottuk az újjáépített Žeželj hidat akkor azt mondtam, itt az ideje, hogy Újvidéken megépüljön a negyedik híd, mivel a vasúti híd megnyitásával csupán az 1999 előtti állapotokat állítottuk vissza. Abban az esetben, ha kitartunk az új híd megépítése mellett, biztosan megvalósulhat a vágyunk, ennek egyik fontos bizonyítéka az, hogy állami szinten nemzeti jelentőségű projektummá nyilvánították megépítését. A tervben lévő új hídnak ugyanakkora jelentősége van, mint a Miloš fejedelem autópályának, vagy a Moravai korridornak, ami azt jelenti, hogy rövidebbek lesznek az építkezési munkálatok határidejei, és egyszerűbben bonyolódnak le az adminisztratív teendők. A híd megépítésének a folyamatában kb. 11 millió euróra lesz szükség ahhoz, hogy tisztázzuk a jogviszonyi kérdéseket, de ettől még nem bátortalanodunk el. Több olyan világhírű vállalattal folytattunk megbeszéléseket, amelyek érdekeltek az építkezési munkálatokban. A városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatallal befejeztük a híd megépítésének az ötlettervezetét, és a most bemutatott maketten mindenki láthatja, hogy miről beszélünk. Az újvidéki önkormányzat az év végéig befejezi a területrendezési terv minden szükséges módosítását. Jövőre kiírjuk a versenypályázatot a részletes tervdokumentáció kidolgozása érdekében, ezután következhetnek a konkrétabb lépések. Az új hídnak óriási gazdasági és környezetvédelmi potenciálja van, Újvidék 21. századi szimbólumává válhat – magyarázta a polgármester.

Dr. Vuk Obradović elmondta, Újvidéknek több hídra van szüksége, mivel a városban több mint 350.000 bejelentett lakos él, és kb. 120.000 járművet regisztráltak a székvárosban.

– Az új híd Duna feletti része 583 métert tesz majd ki, az országban sehol sincs ekkora táv között kiépítve híd, és kiváló kerékpárút-hálózattal rendelkezik majd. A fenntartható városi közlekedés a kerékpárutak infrastruktúrájától függ nagy mértékben, ezért ezt szem előtt tartjuk. Az új híd megépítésével tehermentesítjük a városi forgalmat, főként a Szabadság híd és a Vasútállomás közötti részre gondolok – véli Obradović.