2024. április 26., péntek

Átadták a Bányai János Emlékházat

Bácsfeketehegy új kulturális helyszínnel gazdagodott

Tegnap délben hivatalosan átadták a Bányai János Emlékházat Bácsfeketehegyen. Az új kulturális helyszín otthont biztosít a Kozma Lajos Könyvtár számára, kutatói munkára alkalmas helyiségekkel rendelkezik, és egy szoba Bányai János akadémikusnak állít emléket.

Hajnal Jenő méltatja Bányai Jánost (Ótos András felvétele)

Hajnal Jenő méltatja Bányai Jánost (Ótos András felvétele)

Az átadóünnepségen a számos vajdasági értelmiségi, közéleti és politikai személyiség mellett jelen volt Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője. Az átadóünnepségen felszólalt Lovas Ildikó, az emlékház ötletgazdája, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és a vajdasági magyar politikai élet kiemelt szereplője. Az esemény színvonalát emelte Elor Emina színművész fellépése is. Elor Bányai János írásából olvasott fel részletet, valamint Szenteleky Kornél tanulmányából.

– A Bányai János Emlékház nemcsak a bácsfeketehegyieknek, hanem a vajdaságiaknak és az egyetemes magyarságnak is nagyon fontos. Olyan neves, kiváló tudósnak, írónak és egyetemi tanárnak állítunk emléket a szülői házában, aki nemcsak ezt érdemelte meg, hanem azt is, hogy mindazt, amit tanított nekünk, hallgatóknak, doktoranduszoknak, azt úgy próbáljuk továbbörökíteni, ahogyan ő tanította nekünk – mondta el Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke az ünnepélyes átadást követően.

– Ami a legfontosabb, az a kulturális érték, amely hagyományból, újításból és magából az olvasásból, az irodalom befogadásából áll. Ebben a komplexumban pontosan ezt sikerült egyesíteni, egy emlékszobával, egy kutatói, közösségi térrel és egy helyi könyvtárral. Az udvaron olyan terek vannak, ahol irodalmi táborokat, fiatalokkal való foglalkozásokat lehet majd szervezni. És ahogy a tanár úr mondta egykor, mindent, ami vajdasági és magyar – nyilatkozta a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Magától értetődő volt, hogy a Bányai-emlékháznak létre kell jönnie – mondta Lovas Ildikó, a emlékház ötletgazdája.

– Bányai János a tanárom volt, és szinte még az utolsó hetekben is véleménye volt arról, ami fontos történt az irodalmi vagy kulturális életben. Abban a helyzetben kellett lennünk, hogy beszéljünk vele azokról a dolgokról, amelyek zajlanak. Kivételes személy volt. Az a szerény és halk ember, aki soha nem törekedett arra, hogy hangosan dicsérje önmagát, de óriási kapacitású személyiség volt. Kivételes elme és kivételes nagyságú ember. Mindig meg tudott újulni, és távlatokban tudott gondolkodni. Ez a legkevesebb annak érdekében, hogy az ő nevét viselő alapítvány ezt tűzze ki céljául. Ne a válaszokat csámcsogjuk újra és újra, hanem a kérdéseket tegyük fel újra és újra, amelyekre az adott pillanatban adekvát válaszokat tudunk adni a kultúrában és az irodalomban. Ezt tanította Bányai János, és ezt várta el. Elegen vagyunk ahhoz, hogy ezt a fajta szellemiséget tovább tudjuk adni az utánunk jövőknek, és azt gondolom, hogy ennek az alapítványnak és ennek a kutatóhelynek is ez lesz a feladata – mondta Lovas.

Szűcs Balázs, a Bányai János Irodalmi Alapítvány kuratóriumának elnöke arról számolt be a médiának, hogy a Bányai-ház felújítása és kibővítése mintegy 150 millió forintból valósult meg. Ezt az összeget Magyarország kormánya biztosította. A projektum megvalósítása három évet vett igénybe, és az eredeti épület mellé létesült egy új rész is. Itt kapott helyet a könyvtár, az olvasóterem, a vizesblokk és a teakonyha, míg a ház felújított részében található a Bányai-emlékszoba és a közösségi helyiség.

Szűcs személyesen is rokonságban állt Bányai Jánossal, és személyes emlékek is kötik az irodalmár szülőházához. Azt is kiemelte, hogy Bányai családja a kezdetektől fogva támogatta az emlékház létesítésének ötletét, és reméli, hogy hamarosan ők is megtekinthetik az eredményt.