2024. április 26., péntek

Az időtálló Senser

A kiváló barokk festő alkotásaiból nyílt kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban

Paulus Antonius Senser festőművész személye és művei hosszú ideig ismeretlenek voltak a kutatók számára. A pécsi barokk alkotó oltárképeiből és festményeiből összeállított kiállítást pénteken nyitották meg a Szabadkai Városi Múzeumban.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Korábban beszámoltunk róla, hogy dr. Korhecz Papp Zsuzsanna, az intézmény festő-restaurátor művésze és múzeumi tanácsosa miként dolgozott Senser egyik monumentális alkotásának, a Csodálatos kenyérszaporítás restaurálásán. Ezzel egyidejűleg ő volt a kiállítás kurátora is. Mint elmondta, a kiállítás előkészületei tavaly novemberben kezdődtek meg, és szerencsére a járvány ideje alatt is folytatódtak. A múzeumban látható Senser-festmények Bácsról, Magyarországról, Horvátországból és Bosznia-Hercegovinából érkeztek.

Mgr. Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, ez a kiállítás egy nagyszerű, határon átívelő kezdeményezés. Szabadka a vándorkiállítás első állomása, hiszen később a festmények Pécsre is eljutnak. Orova Csaba, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola tanára tolmácsolta dr. Udvardy György veszprémi érsek szavait. Dr. Repanić Braun Mirjana művészettörténész megnyitóbeszédében ismertette Paulus Antonius Senser életrajzát. Azt is megosztotta a jelenlevőkkel, hogy miként sikerült neki felkutatnia a barokk festő alkotásait. Megnehezítette a kutatást, hog Senser nevét csak néhány forrás említi. A festő köréhez tartozó művészek alkotásait még mindig nem sikerült teljesen felkutatni. A kiállítást Bodnár Boglárka muzeológus méltatta. Közreműködött Molnár Krisztina fuvolaművész. A kiállítás szeptember 2-áig tekinthető meg.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)