2024. április 26., péntek

A kombinált teszt nem volt nehéz

Nincs kisérettségi botrány nélkül – Egy Novi Pazar-i tanuló lefényképezte a teszt megoldásait

A szerbiai nyolcadikosok pénteken, a kisérettségi vizsga utolsó napján a kombinált tesztet töltötték ki. A húsz feladatot öt tantárgy – a kémia, a biológia, a földrajz, a fizika és a történelem – kérdéseiből állították össze. A diákok legfeljebb 14 pontot gyűjthettek össze.

Csaknem 68 ezren vettek részt a záróvizsgán. A végzősök több mint 76 ezer középiskolai férőhelyre adhatják át a jelentkezésüket. A kisérettségi előzetes eredményeit június 23-án, a véglegeseket pedig június 28-án teszik közzé. Az eredmények a https://zios.mpn.gov.rs honlapon tekinthetőek meg.

A diákok elmondása szerint nem okoztak nehézséget a kombinált teszt feladatai. Szerintük könnyebb volt, mint a csütörtöki matematika és a szerdai anyanyelvi záróvizsga.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az idei kisérettségi fokozott biztonsági intézkedések mellett fog folyni. A teszteket a belgrádi Oktatási és Nevelési Minőségellenőrző Intézetben nyomtatták ki, és itt is nézték át őket. A feladatlapokat a Szerbiai Posta Közvállalat segítségével, rendőri kísérettel szállították el az iskolákba és vissza. A feladatlapokat előbb védőtasakokba, majd lezárt dobozokban csomagolták, a dobozokat pedig a posta járműveiben található ketrecekbe helyezték. Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter a záróvizsga előtt ígéretet tett, hogy az idén biztosan nem fognak kiszivárogni a tesztek. A fokozott intézkedések ellenére homokszem csúszott a gépezetbe.

Sajtóértesülések szerint a kombinált teszt megoldásai péntek reggel jelentek meg a közösségi oldalakon. A gyanú szerint két tanár megengedte egy diáknak, hogy lefényképezze a teszt eredményeit. A feladatok megoldásai a kisérettségi írása közben kerültek fel az internetre. Az oktatásügyi minisztérium információi szerint a Novi Pazar-i általános iskolában történt az eset, amelyről értesítették a rendőrséget. A hivatalos szervek kihallgatják azokat a tanárokat és diákokat, akik a gyanú szerint részt vettek a kiszivárogtatásban. Értesülésük szerint csak néhány diákhoz juthattak el a megoldások – áll a minisztérium közleményében. Mladen Šarčević hozzátette, hogy az eset idején az iskola többi diákja a már a tantermekben foglalt helyet, és nem volt náluk a mobiltelefonjuk. Emellett a nyolcadikosoknak a tantermek előtt kijelölt helyeken kellett hagyniuk a személyes tárgyaikat, köztük a mobiltelefonokat is.

A tárcavezető szerint szándékos szabotázsról van szó, amelyben valószínűleg többen is részt vettek. Mint hozzáfűzte, az eset helyi szinten történt, ezért nem fogja befolyásolni a kisérettségit. Azt is megosztotta a sajtóval, hogy a matematikateszt írásának napján már meghiúsítottak egy hasonló kísérletet Nišben.

Tavaly elhalasztották a matematika záróvizsgát a teszt kiszivárgása miatt. Akkor a nyolcadikosok az oktatásügyi minisztérium előtt tüntetve követelték a záróvizsga megszüntetését és Mladen Šarčević lemondását. Előtte 2013-ban szivárgott ki az anyanyelvi és a matematikateszt. Az évben a nyolcadikosokat az iskolai előmenetelük alapján rangsorolták a középiskolába való iratkozáskor.