2024. április 26., péntek

Új fényben az egészségügy

Négy felújított részleget adtak át a Vajdasági Klinikai Központban
Igor Mirović megtekintette az újonnan felszerelt betegszobákat

Igor Mirović megtekintette az újonnan felszerelt betegszobákat

Új fényben a Vajdasági Klinikai Központ legrégebbi épülete

Új fényben a Vajdasági Klinikai Központ legrégebbi épülete

A nővér bemutatta az új, korszerű fekhelyek működését: az új felszerelés az ápolók munkáját is megkönnyíti

A nővér bemutatta az új, korszerű fekhelyek működését: az új felszerelés az ápolók munkáját is megkönnyíti

Befejezték annak az épületnek a felújítását, amelyben az idegsebészet, az érsebészet, illetve az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály helyezkedik el. A Vajdasági Klinikai Központ részlegei mellett tegnap Igor Mirović tartományi kormányfő az újvidéki szülészet B és C szárnyát is átadta rendeletetésének.

VÉGRE VISSZAKÖLTÖZHET A NŐGYÓGYÁSZAT

Évtizedek után befejeződni látszik az újvidéki Betanija Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika teljes körű felújítása. Néhány évvel ezelőtt ugyanis sikerült megvalósítani a szülészeti szárny teljes helyreállítását, így ma már korszerű ellátásban részesülhetnek a babák és az anyák. A nőgyógyászati osztály azonban továbbra is a régi, elavult és romosodott épületszárnyban volt elhelyezve. A felújítást 2008-ban egyszer már elkezdték, akkor egymilliárd dinár értékű befektetést terveztek megvalósítani. Az újjáépítést nem fejezték be, így 2016-ban 300 millió dinár sikkasztásának vádjával bíróságra került az ügy.
A per alatt levő B és C épületszárny felújításának folytatását tavaly ősszel jelentették be. A 2600 négyzetméternyi területen zajló munkálatok nem egész fél év alatt fejeződtek be. A felújított épületrészben az általános és sürgősségi nőgyógyászati ellátás, a műtők és az intenzív kezelési osztály kapott helyet, összesen 73 betegággyal. A bútorzat mellett a legkorszerűbb egészségügyi eszközökkel is felszerelték a nőgyógyászatot – mondta Edita Stokić, a Vajdasági Klinikai Központ igazgatója.
– Az újvidéki szülészeti és nőgyógyászati klinikán évente 40 ezer vizsgálatot és több mint 4 ezer műtétet végeznek el a szakemberink, az itt született babák száma pedig meghaladja a 6600-at. A felújítással és a gépezetek korszerűsítésével immár a 21. századnak megfelelő ellátásban részesülhetnek a nők és a kismamák – hangsúlyozta az igazgatónő.

KORSZERŰSÍTÉS 6000 NÉGYZETMÉTEREN

A Betanija mellett felújult a Vajdasági Klinikai Központ egyik legrégebbi épülete is. A 110 évvel ezelőtt megépített létesítményt a mai napig használják: az idegsebészet, az érsebészet, illetve az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály kapott itt helyet. Az évszázados épületegyüttesben 2200 négyzetméternyi területet újítottak fel, a bebútorozást követően pedig helyükre kerültek az újonnan beszerzett eszközök és gépek is.
A négy épület felújításának összértéke 400 millió dinár volt, az épületek felszerelésére pedig 150 millió dinárt különítettek el a vajdasági költségvetésből. Igor Mirović tartományi kormányfő kiemelte, hogy immár a 21. századnak megfelelő körülményekben gyógyulhatnak a vajdasági betegek, de az egészségügyi dolgozók munkafeltételei is jelentősen javultak. A Vajdasági Klinikai Központban 10 kórházat újítottak és szereltek fel az elmúlt időszakban: a belgyógyászat felújítása még folyamatban van, pár hónap múlva pedig megkezdik a kamenicai intézet harmadik létesítményének építését is – emelték ki az átadón.