2024. április 26., péntek
ZOMBORI KÖZKÓRHÁZ

Új periódus kezdődik

A Dr. Radivoj Simonović Közkórház a tartomány és az ország egyik legnagyobb, szekundáris egészségügyi ellátást nyújtó intézményének számít, Nyugat-Bácska lakosai számára kiemelt fontosságú létesítmény. A zombori közkórház éves szinten 18–20 ezer pácienst lát el, és 9–10 ezer műtétet végeznek az orvosai. Az elmúlt időszakban kevés beruházás történt az intézménybe, így a szolgáltatások színvonalon tartása is nehézségekbe ütközött, fejlesztésről álmodni se mertek. Kivánnivalókat vont maga után az infrastruktúra, a gyógyászati felszerelés, de az emberi erőforrás állománya is. Az utóbbi néhány évben viszont a Tartományi Egészségügyi Titkárságnak, az Egészségügyi Minisztériumnak és a helyi önkormányzatoknak köszönhetően jelentős előrelépés történt mindezek terén.

Harminc szakorvossal gyarapodik a zombori közkórház (Fekete J. József felvétele)

Harminc szakorvossal gyarapodik a zombori közkórház (Fekete J. József felvétele)

Amíg 2013 végétől 2017 végéig 140, állandó munkaviszonyban lévő egészségügyi alkalmazott hagyta el az intézményt, pótlásukra mindössze 55 fiatal kollégát vett fel állandóra a közkórház. Az elvándorlással csökkent a szakorvosok létszáma is, ami természetesen kihatott a betegellátás minőségére is.

A közkórház 2017 végén új vezetőséget kapott, amely a megörökölt problémák kezelése érdekében két év alatt 146 különböző profilú dolgozót alkalmazott állandóra. Az egészségügyiek (orvosok, nővérek, technikusok) mellett van köztük takarítónő, technikai és adminisztratív dolgozó, hiszen bármelyikük hiányában működésképtelenné válna a rendszer.

Jelenleg a kórház 30 orvosa számára nyílott lehetőség szakosodásra vagy szűkebb szakosodásra, közülük 29-et újonnan alkalmazott állandóra az intézmény. A szakosodáson lévők nagy száma pénzügyi megterhelést jelent a kórháznak, ugyanakkor szervezési problémát okoz, hiszen a közkórháznak nincsen módja helyettesítőket alkalmazni arra az időre, amíg kollégáik Újvidéken vagy Belgrádban csiszolják tovább a tudásukat. Ám két-három év múltán egy erős szakorvosi gárda áll munkába a zombori közkórházban.