2024. április 26., péntek

Online mutatták meg tehetségüket

A Középiskolások Művészeti Vetélkedője népszerű volt a diákok körében

Az idei KMV a rendkívüli állapot ellenére nem maradt el, csak átalakult. A rendezvény az online térben valósult meg, és az érdeklődők a Facebookon követhették a megmérettetést. Annak ellenére, hogy a gála elmaradt, az ajándékok eljutottak a nyertesekhez. A részletekről Virág Kiss Anita szervezőt kérdeztük.

Véget ért az 53. KMV. Az idei rendkívüli állapotban rendkívüli volt a rendezvény is. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok az online vetélkedő megtartásával?

– Bár az online vetélkedő nagy nézettséget hozott, mégis a jövőben az eredeti koncepcióhoz ragaszkodnánk. A valódi találkozás, a közösségi élmény elmaradt az idén. Nagyon szerettük volna megvalósítani a gálaműsort, de ezt több tényező nem tette lehetővé. Ugyanakkor azt gondolom, rendkívül hálásak lehetünk azért, hogy a rendezvény nagy részét megvalósíthattuk  ezekben az időkben is, amikor számos más rendezvényt nem lehetett megszervezni. Ez egyrészt a támogatónknak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak volt köszönhető, másrészt ott voltak a diákok, akik még az online oktatás mellett is igényelték, hogy részt vehessenek ezen a vetélkedőn. Harmadrészt pedig, ha megoldásorientált csapattal dolgozik az ember, akik szüntelenül azt keresik, hogyan lehet valamit megvalósítani, s kizárják azt a tényt, hogy hogyan nem lehet, akkor igazából könnyű dolga van. Az idei vetélkedőt körülbelül 15 fős szervezőcsapattal vittük végig.

A gálaműsor ugyan elmaradt, de a diákok nem maradtak nyeremények nélkül.

– Szerencsére nem. A KMV-t mindig sokkal előbb kezdjük el szervezni, hiszen egyrészt összesen 6 napon van fizikai részvétel minden évben, másrészt pedig összesen 12 versenyágban versenyeznek a diákok, amit koordinálni kell. Emiatt már előző év őszén, körülbelül októbertől kezdjük meg a szervezési folyamatot. Az aktuális dizájnt, a nyeremények nagy részét ekkor már elkészítjük, megrendeljük. Ez az idén sem volt másként, még nyoma sem volt a koronavírusnak, amikor már nagyban folyt a munka, s a nyeremények nagy része a rendelkezésünkre is állt, mire a vetélkedő lezajlott. Emellett pedig a Magyar Nemzeti Tanács is felajánlotta Rákay Philip Szabadság tér ’56 című kétkötetes kiadványát, mely visszaemlékezésekkel, levelekkel, s archív fotókkal emlékezik vissza a magyar történelem ezen időszakára. Ezt a két kötetet minden döntős résztvevőnk megkapta, mindenkinek eljuttattuk, 22 iskola mintegy 160 tanulójához. Emellett a díjakat, azaz a könyveket a díjazottaknak már jó pár éve kategóriák szerint válogatjuk. Tehát tematikus, szakmai és kortárs szépirodalmi könyveket ajándékozunk a nyerteseknek.

Körbejártátok Vajdaságot, így jutottak el a nyeremények a diákokhoz?

– Gyakorlatilag igen. Magyarkanizsára, Szabadkára, Óbecsére, Zentára, Kanizsára, Topolyára és Újvidékre juttattuk el vagy az iskolákba, vagy pedig lelkes középiskolásokhoz, s a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet is besegített a szállításba, hogy még az iskolaév vége előtt az összes csomag kiosztásra kerüljön, így kerültek el a csomagok Nagybecskerekre is. A felkészítő tanárok és az intézményvezetők is nagyon segítőkészek voltak annak ellenére, hogy továbbra is bizonyos intézkedéseket be kell tartaniuk a vírus miatt.

Egyfajta ars poeticával zártátok a Facebookon az idei évet.

– A csapat gondolatait, érzéseit az idei KMV-vel, meg igazából úgy általánosan a KMV-vel kapcsolatban Oláh Tamás öntötte szavakba. Kellett a lezárás, a bennünk és a diákokban keletkezett űrt valamivel ki szerettük volna tölteni.

Az idei tavasz mindannyiunk számára egészen másként alakult, mint ahogyan azt elterveztük, ám egy dolog biztosan nem változott: Ti az idén is meg akartátok mutatni, hogy hogyan éreztek, hogyan s miről gondolkodtok. Meg akartátok mutatni a világnak és egymásnak, hogy vagytok. Megmutatni tollal, ecsettel, kamerával, hangszerekkel. Az, hogy az idén ötvenharmadjára is létrejöhetett a Középiskolások Művészeti Vetélkedője elsősorban a Ti érdemetek! Ha egymástól távol is, együtt voltatok ugyanazzal a hittel s ugyanazzal a hévvel, ami hosszú ideje élteti ezt a rendezvényt. Szerettük volna, ha a távolságtartás hosszú hetei után élőben is láthatjuk az arcotokat, s együtt ünnepelhetünk Benneteket. Hosszas mérlegelés és a támogatóinkkal való egyeztetés után azonban arra jutottunk, hogy idén a kialakult körülmények miatt nem tudunk az előző évekhez hasonlóan felelősséggel és méltóképpen ünnepelni, azaz sajnos nem tudjuk megtartani a díjkiosztó gálát Óbecsén. De ne féljetek! A díjaitokat nem tartjuk meg magunknak! Személyesen fogjuk eljuttatni Nektek tanáraitok, felkészítőitek segítségével néhány napon belül. A részletekről hamarosan értesítünk Benneteket. Az elmúlt időszak egyebek mellett arra biztosan megtanított mindannyiunkat, hogy hozzuk ki a lehető legtöbbet az adott helyzetből. Régóta hisszük és valljuk, hogy a KMV Rólatok, a Ti találkozásaitokról szól. S talán nincs is szükség egy pár órás gálaműsorra, ha helyette bárhol és bármikor együtt lehettek, élhettek vele. A KMV a Tiétek! Vigyétek magatokkal! Tűzzétek ki a kitűzőket, ragasszatok matricákat! Találkozzatok, s örüljetek egymásnak! Legyetek akár egy folyóparton, az akácok árnyékában, egy strandon, művészkávézóban vagy házibuliban a KMV mindenhol s mindenkor veletek lesz. Töltsétek ki a nyaratokat vele! Töltsétek ki az ünneppel! Találkozzunk ott!”– írta.