2024. április 26., péntek

Főfájást okozott a matematika

Ma a kombinált tesztet töltik ki a diákok

Csütörtökön a szerbiai nyolcadikosokra a matematikateszt feladatai vártak. Csaknem 68 ezer diák vett részt a kisérettségin. A végzősöket több mint 76 ezer középiskolai férőhely várja. A matematikateszt húsz feladatból állt, és a tanulók legfeljebb 13 pontot tudtak összegyűjteni. A teszt kitöltésére két óra hossza állt a rendelkezésükre.

A diákoknak magukkal kellett hozniuk a fényképpel ellátott, hitelesített diákkönyvecskéjüket, valamint a próbazáróvizsgán kapott matricát, amelyen a tanuló identifikációs száma szerepel. Emellett grafitceruza, kék golyóstoll, törlőgumi, vonalzó, szögmérő és körző is kellett hogy legyen náluk – áll az oktatásügyi minisztérium közleményében. A grafitceruzával írt, illetve a golyóstollal áthúzott válaszokra nem adnak pontot. A tanteremben a diákok számára nem kötelező a maszkviselés, de a felügyelőtanároknak igen. A záróvizsgára tilos mobiltelefont, számológépet, papírt, jegyzeteket, valamint egyéb segédeszközöket bevinni.

Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter a kisérettségi második napján a kuršumlijai Miloje Zakić Általános Iskolába látogatott el. A nyolcadikosoknak azt tanácsolta, hogy ne izguljanak, és azokkal a feladatokkal kezdjék, amelyeket meg tudnak oldani.

– A matematika nem könnyű, de összpontosítanotok kell a feladatokra. Hiszem, hogy online és az iskolában is megfelelően felkészültetek – szólt a miniszter a diákokhoz.

Dušan Kićović oktatási államtitkár elmondta, hogy elégedettek a kisérettségivel. Szerdán a tervezett időben érkeztek meg a Szerbiai Posta Közvállalat járművei az Oktatási és Nevelési Minőségellenőrző Intézetbe. Az anyanyelvi teszteket beszkennelték, és tegnap reggel 7.30 kezdték el ezeket átnézni.

Egy általunk megkérdezett nyolcadikos szerint a matematika teszt nehezebb volt, mint az anyanyelvi. A feladatok hosszú levezetésekből álltak, amelyek igen sok időt vettek igénybe. A legtöbb diák osztja ezt a véleményt, és úgy gondolják, hogy a próbateszt sokkal könnyebb volt.

A kisérettségi előzetes eredményét június 23-án teszik közzé, a véglegeset pedig június 28-án. Ma a nyolcadikosok a kombinált teszt feladatait töltik ki.