2024. április 26., péntek

Kulturális projektekre 101 millió dinár

A tartomány területéről összesen 372 intézmény, szervezet nyerte el az anyagi támogatást

Újvidéken kedden kiosztották a tartományi kormány által kulturális intézmények számára nyújtott támogatásról szóló szerződéseket. A pályázatok még az év elején írták ki, de a szerződéseket csak most adták át. A tartomány területéről összesen 372 intézmény, szervezet nyerte el az anyagi támogatást, amelynek teljes összege 101,2 millió dinárt tett ki. A különféle kulturális projektek megvalósítását az irodalom, a színházi és zenei alkotások, film és vizuális kultúra, valamint a nemzeti kisebbségek hagyományainak őrzésének terén támogatta a tartomány.

Kis Zsélykó az újvidéki Vajdasági Népművészeti és Közművelődési Központképviseletében átveszi a szerződést Igor Mirovićtól (Fotó: Dávid Csilla)

Kis Zsélykó az újvidéki Vajdasági Népművészeti és Közművelődési Központképviseletében átveszi a szerződést Igor Mirovićtól (Fotó: Dávid Csilla)

Igor Mirovićnak, a tartományi kormány elnökének elmondása szerint az idén, az eddigiekben felmerülő nehézségek ellenére, minden előirányzott anyagi forrást sikerült biztosítania a kultúra terén.

– Vajdaság minden téren követi a legmodernebb művészeti alkotások irányvonalát, ugyanakkor a saját nemzeti sokszínűségét is ápolja új kulturális programok szervezésével. Ezért a tartományi kormány a következő években is folytatni fogja az ehhez hasonló projektek megvalósításának erőteljes támogatását – jelentette ki Mirović.

A tartományi kormányfő minden kulturális alkotónak köszönetet mondott, mivel a művészetet és a kreativitást ilyen nehéz időkben is képesek bemutatni, kifejezni és megőrizni.

A tartományi támogatást több magyar kulturális intézmény is elnyerte, és ezek az odaítélt összegnek köszönhetően könnyebben megvalósíthatják projektjeiket.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója megelégedettségének adott hangot, hiszen az e célra elkülönített, odaítélt támogatási összeg növekedése pozitív tendenciát jelent. Mint a színházigazgató megjegyezte: a magyar kulturális intézmények közül is szép számban részesültek a támogatásból, ez is bizonyítja a magyar közösség, a magyar érdekképviselet erejét.

Dobai János, a Torontáltorda Alapítvány elnöke elmondta, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is pályáztak a művelődési napok megtartására, amelyet immáron 19. alkalommal szerveztek meg.

– Ez egy több hétig tartó, nagyszabású hagyományápoló rendezvény, amelynek szervezését a tartományi kormány minden évben támogatja. Az idén 50 ezer dináros támogatásban részesültünk. Az esemény január végétől március közepéig tartott, melynek során sokrétű programot tartottunk: színházi előadásokat, zenés esteket, Magyar Szó-élőújságot, könyvbemutatót és még sok más programot is – mondta Dobai. Hangsúlyozta, hogy ez a támogatás minden évben jelentős segítséget jelent a tordai magyar közösség számára.

Számos intézmény, szervezet képviselője jelent meg  a rendezvényen (Fotó: Dávid Csilla)

Számos intézmény, szervezet képviselője jelent meg a rendezvényen (Fotó: Dávid Csilla)

Milánovity Ottília, a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke kiemelte, hogy a tartomány már nem először támogatja a rendezvényeik megtartását és ezért nagy köszönettel tartoznak.

– Az idén a Sulisztár elnevezésű eseményünket részesítették anyagi támogatásban. Ez egy határokon átívelő projekt, amely összegyűjti az énekelni szerető magyar gyermekeket, nemcsak Szerbiából, hanem Romániából és Magyarországból is. Tehát nagyon jelentős számunkra ez a rendezvény – nyilatkozta Milánovity Ottília.