2024. március 28., csütörtök

„Ha hisznek benne, van jövő”

Száz magyar kisgyermek számára épül Szabadkán mintaóvoda és bölcsőde

Ünnepélyesen lehelyezték a Vackor Szabadkai Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény alapkövét. A telek, ahol felépül az intézmény, a Szekeres László Alapítvány tulajdonában van, a kivitelezést Magyarország Kormányának támogatásával az alapítvány és a Magyar Nemzeti Tanács finanszírozza. Az alapkövet, illetve azt megelőzően az időkapszulát Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, dr. Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Fejsztámer Róbert, a Szekeres László Alapítvány kuratóriumi elnöke helyezte el. Az elhelyezett alapkövet ft. Palatinus István szabadkai plébános áldotta meg.

A díszvendégek elhelyezik az időkapszulát (Fotó: Ótos András)

A díszvendégek elhelyezik az időkapszulát (Fotó: Ótos András)

A vajdasági magyar közösség egymásba kapaszkodva, erőteljes kísérletet tesz arra, hogy megváltoztassa a saját sorsát – emelte ki alkalmi beszédében Pásztor István. Hozzátette, ezt a meggyőződést mi sem erősítheti meg szimbolikusabban és kifejezőbben, mint egy óvoda alapkövének az elhelyezése. A magyar közösség csakis akkor változtathatja meg a saját sorsát, ha Magyarországnak olyan nemzeti kormánya van, mint az elmúlt tíz évben – mutatott rá a folytatásban a VMSZ elnöke, mondván: ez teremti meg annak az alapfeltételeit, hogy a vajdasági magyar közösség magyarként boldoguljon a szülőföldjén, hogy megfordítsa sorsának a kerekét és szemléltesse a nemzethez való tartozásából fakadó büszkeségét.

– Ennek vagyunk az alkotói, a szerepvállalói és a haszonélvezői. Ehhez kívánunk hozzájárulni, úgy, hogy egyszerre szolgáljuk a nemzet felemelkedését és a szülőföldünk boldogulását. Abban a kegyben részesített bennünket a teremtő, hogy az utóbbi időben ez a két dolog nem ütközik egymással – fogalmazott Pásztor István.

A vajdasági magyarság nem ajándékba kapta a kiváltságos helyzetet, hogy úgy szolgálhatja nemzetét, hogy közben nem kerül konfliktusba a szülőföldjével, megküzdött érte, önmagával, egymással és másokkal – emelte ki Pásztor István.

Pásztor István: Ott, ahol óvodát építenek, ott jövőt terveznek (Fotó: Ótos András)

Pásztor István: Ott, ahol óvodát építenek, ott jövőt terveznek (Fotó: Ótos András)

– Ez is megteremtette annak a feltételét, hogy őszintén gondolkodhassunk saját sorsunknak a megváltoztatásáról. Azért örülök ennek a napnak, mert erőteljes üzenetet fogalmazunk meg a közösség irányába. Ott, ahol óvodát építenek, ott jövőt terveznek. Azért is örülök ennek az óvodának, mert részben kilépünk az eddigi intézményépítési alapállásból, amit természetesen a jövőben sem kívánunk feladni, ezzel a létesítménnyel csak gazdagítjuk azt. Nem kívánjuk feladni azon álláspontunkat, hogy a rendszer részeként látjuk saját magunkat, így a rendszer elemeit kívánjuk fejleszteni, úgy, hogy abból mindenkinek haszna származzon. Ezt csináltuk eddig is és ezt csináljuk a jövőben is. Az önálló óvoda megépítése nem azt jelenti, hogy ki akarunk lépni a rendszerből, vagy fel akarjuk azt adni, hanem azt, hogy ekképpen is meg akarjuk mutatni: hogyan néz ki, amikor a magyarok csinálnak valamit – osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel Pásztor István.

A JÖVŐ MILYENSÉGE NEM MINDEGY

Nemcsak egy új óvoda alapkövének a letétele az összejövetel apropója, hanem annak a megerősítése, hogy Magyarországnak napjainkban olyan nemzeti kormánya van, amelyik az egész Kárpát-medencében a magyar családok mögött áll, támogatva őket a gyermekvállalásban – hangsúlyozta alkalmi beszédében Hajnal Jenő.

– Együtt azt az erőt is szeretnénk kifejezésre juttatni, amelyet a VMSZ és annak vezetője, Pásztor István testesít meg, abban támogatva a magyar családokat, hogy gyermeket vállaljanak és jövőt építsenek szülőföldjükön. 2017-ben kezdődött meg a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja, amely keretében a Vajdaságban hat óvoda- és szórványközpont létrehozását, három szórványóvoda felújítását és működésének támogatását, csaknem 50 településen pedig egyéb egyszeri óvodai fejlesztést, minden óvodai csoportban magyar jellegű játszósarok kialakítását és korszerű játszóterek kiépítését támogatta. Egyáltalán nem mindegy, hogy folytatódhatnak-e ezek a hihetetlen nagyságú fejlesztések. Egyáltalán mindegy az sem, hogy kik, milyen emberek képviselnek bennünket a helyi önkormányzatokban, a tartományban és a köztársasági parlamentben. Egyáltalán nem mindegy, hogy a jövőre átadásra kerülő szabadkai magyar bölcsőde leendő aprócska gyermekeinek és szüleiknek a jövője hogyan alakul ebben a csodálatos városban. Választások előtt állunk, amikor magyar nemzeti közösségünknek arról kell döntenie, hogy megerősíti-e az egyetlen magyar párt, a VMSZ, lehetőségeit és felelősségét, hogy tovább fejleszthessük azokat a közösségeket, amelyekben olyan emberek élnek, akik hisznek a saját jövőjükben. Egy dolog biztos: ha vannak olyan emberek, akik hisznek a jövőben, akkor lesz is jövő. Egy-egy olyan magyar közösségben, amelyben úgy döntenek, hogy óvodát építenek, biztosan olyan emberek élnek, akik azt gondolják, hogy van jövő. Azt gondolják, hogy Szabadkán is lesz jövő, és amit a saját két kezükkel felépítenek, az nem enyészik el – fogalmazott Hajnal Jenő.

TELJESÜL AZ ÁLOM

Fejsztámer Róbert szintén felszólalt a rendezvényen, emlékeztetvén, hogy egy évvel ezelőtt még csupán lélekben létezett a Vackor Szabadkai Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézménynek a projektuma és akkor senki nem hitte volna, hogy idén már sikerül elhelyezni az alapkövet. A SZLA kuratóriumi elnöke köszönetet mondott Magyarország Kormányának a támogatásért, a Magyar Nemzeti Tanácsnak a bizalomért és a szakmai támogatásért, Pásztor Istvánnak pedig azért, hogy lehetővé tette a fejlesztés megvalósítását. Remélhetőleg mind a gyerekek, mind pedig a szülők nagy örömére mielőbb felépül az intézmény – emelte ki Fejsztámer Róbert.

Az alapkő előtt időkapszulát helyeztek el a díszvendégek. Ebbe az alapítólevél, a leendő óvoda és bölcsőde tervrajzai, valamint egy ezerforintos és egy ezerdináros címletű bankjegyet helyeztek el. A felolvasott alapítólevélben, amelyben a trianoni békediktátum aláírásának százéves évfordulójára, de a magyarság a jövőbe vetett hitére is emlékeztetnek, egyebek mellett kiemelik, hogy az Újvidéki Egyetem szabadkai székhelyű Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának régóta dédelgetett álma egy korszerű mintaóvoda létrehozása, amely egyúttal gyakorló iskoláskor előtti intézményként is működne. Az épület bruttó területe 1681,8 négyzetméter lesz. A többszintes épület földszintjén két bölcsődei, emeletén pedig három óvodai csoport számára alakítanak ki helyiségeket. Az intézményt száz gyermek fogadására alakítják ki. A tetőtérben az óvóképzés hallgatói számára közösségi teret terveznek, az udvarban pedig játszóteret a gyermekek számára. A létesítményben a mozgássérültek közlekedését is lehetővé teszik a tervezett megoldások.