2024. április 26., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE HONGRIE

Végleges a program

Az esztergomi bazilikától rajtol és a királyetap végén, a Kékestetőn fejeződik be Magyarország legnagyobb országúti kerékpárosversenye, a Tour de Hongrie a véglegesített program szerint. Eisenkrammer Károly fő szervező a viadal csütörtöki hírlevelében elmondta, az új időpont miatt szükséges volt néhány változtatást eszközölni az eredetileg májusra tervezett útvonalban. A magyar körversenyre eredetileg május 13. és 17. között került volna sor, de a járvány miatt elhalasztották, így végül augusztus 29-én, szombaton rajtol, és szeptember 2-án, szerdán ér véget.

A közlemény szerint az egyetlen jelentős változás, hogy az Esztergom környéki körpályán zajló szakasszal kezdődik majd a körverseny, eredetileg ezzel az etappal zárult volna az ötnapos viadal. A szakasz 156 helyett 118 kilométer hosszú lesz, három kört tesz majd meg a mezőny. „A program ettől kezdve csak apróságokban tér el az eredetileg tervezettől: a második etap Debrecenből indul, és Hajdúszoboszlón ér célba, a harmadik napon Karcag és Nyíregyháza között teker a mezőny, a negyedik napon Sárospatak és Kazincbarcika között kell teljesíteni a távot” – olvasható a hírlevélben, amely jelzi, a királyetapon, Miskolc és Kékestető között 188 kilométer lesz a táv, a versenyzőknek pedig kétszer kell feltekerniük Magyarország legmagasabb pontjára.

A 41. Tour de Hongrie-n a tervek szerint 20 csapat 120 versenyzője áll rajthoz. A szervezők célja, hogy teljesítsék a Pro Series sorozatba kerülés egyik fontos kritériumát, amihez legalább tizennégy World Tour- és Pro Team-együttesnek kell rajthoz állnia. Szilasi László versenyigazgató szerint ez sikerülhet, az egyeztetések alapján öt World Tour-csapat mellett tíz Pro Team-sor indul.

A Tour de Hongrie programja:

1. szakasz, augusztus 29., szombat: Esztergom–Esztergom (118 km)

2. szakasz, augusztus 30., vasárnap: Debrecen–Hajdúszoboszló (158 km)

3. szakasz, augusztus 31., hétfő: Karcag–Nyíregyháza (182 km)

4. szakasz, szeptember 1., kedd: Sárospatak–Kazincbarcika (171 km)

5. szakasz, szeptember 2., szerda: Miskolc–Gyöngyös/Kékestető (188 km)

Új főszponzor Peák csapatánál

Új főszponzora lett Peák Barnabás csapatának, a Mitchelton-Scottnak a spanyol Manuela alapítvány révén. Az ausztrálok közleménye szerint az új megállapodás a szezon hátralévő részére és 2021-re érvényes. A 2011-ben alapított Mitchelton-Scott a legmagasabb besorolású, azaz a World Tour-csapatok közé tartozik, a koronavírus-járvány miatt azonban csökkentenie kellett a versenyzői fizetését. Az idény augusztus elsején folytatódik, azt még nem tudni, hogy a Mitchelton-Scott két legjobbja, Adam és Simon Yates, továbbá Peák milyen versenyeken áll rajthoz. (MTI/Reuters)

Rekord hegymászásban”

Megdöntötte az ún. Everesting-rekordot az ausztrál Lachlan Morton, aki a Mount Everest magasságának megfelelő, 8848 méteres szintkülönbséget 7:32:54 óra alatt teljesítette egy 169 kilométeres edzésen szombaton. Az EF Pro Cycling 28 éves hegyi specialistája a coloradói Rist-kanyon egyik embert próbáló, 1,9 kilométer hosszú és 11 százalékos meredekségű emelkedőjén teljesítette a rekordot, összesen 42-szer tekert fel és le az útszakaszon, a lejtmenetekben többször 120 kilométeres sebességet ért el. Az előző csúcstartó az amerikai Keegan Swenson volt, aki már gratulált Mortonnak. Néhány hete a német Emanuel Buchmann 7:28 óra alatt teljesítette a szintkülönbséget, ám rekordját nem ismerték el, mivel az edzés teljes ideje hosszabb volt Swensonénál.