2024. május 5., vasárnap

Atlantában halállal végződött a szondáztatás

Ismét fellángoltak az indulatok az USA-ban – Civilek zsarumentes övezetet alakítottak ki

Lemondott az egyesült államokbeli Atlanta rendőrfőnöke, miután egyik embere a hét végén lelőtt egy fekete férfit. A tragikus eset egy Wendy’s gyorsétteremnél történt, ahol két rendőr megszondáztatta a 27 éves Rayshard Brooksot, majd őrizetbe akarta venni. A földre tepert férfi azonban kicsavarta az egyik egyenruhás kezéből a sokkolót és megpróbált elfutni. Igazoltatói közül az egyik rálőtt, s eltalálta, a menekülő emiatt (a kórházban) meghalt. A lövöldöző rendőrt időközben elbocsájtották állásából, társát más munkakörbe helyezték át.  
Az esetet egy biztonsági kamera és több szemtanú is rögzítette. Az utóbbiak mobiltelefonos felvételei kikerültek az internetre.
A péntek esti tragédia tovább szította a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen három hete zajló amerikai országos – és a világ több részére átterjedt – tüntetéshullámot. Atlantában még aznap éjjel tüntetés kezdődött Brooks halálának helyszínén és a város több pontján. A tiltakozók lezártak egy autópályát és felgyújtották a gyorséttermet, ahol Brooks meghalt.

Szombaton San Bernardinóban is lelőttek egy (latin-amerikai származású) férfit a rendőrök, ám az áldozat előzőleg állítólag revolverből tüzet nyitott a járőrre egy benzinkút boltjából.
Az atlantai „szondáztatás” előtt órákkal Seattle központjában elégedetlenkedők barikádokat emeltek a rendőrség épülete elé. A további konfliktusok elkerülése érdekében a városvezetés elrendelte a rendfenntartó erők kivonását a körzetből.
A tiltakozók, akik között sokan fegyvert is vittek magukkal, ezt követően elfoglalták az érintett negyed egy részét, és folytatták demonstrációjukat. A fegyveresek közben rendőröktől mentes autonóm övezetet alakítottak ki.
Az elhagyott rendőrségi épületre pedig kiírták, hogy az „A nép tulajdona”. Több helyen táblákat tettek ki „zsarumentes övezet” feliratokkal. Az általuk körülvett városnegyedet átnevezték Capitol Hill Autonóm Övezetre.
Az amerikai elnök szerint anarchisták kerítették hatalmukba Seattle-t. Donald Trump belföldi terroristáknak nevezte az erőszakos, fegyveres tüntetőket és kilátásba helyezte a szövetségi kormányzat fellépését, ha a városi vezetés nem tudja helyreállítani a rendet. A seattle-i polgármester visszautasította a kormányzat beavatkozását. A rendőrfőnök ugyanakkor támogatásáról biztosította az alkotmány első kiegészítését (a szólás-, és gyülekezési szabadságról), de megjegyezte: ami most történik, nem erről szól.

Trump közben jelezte: rendeletet készít elő a rendőrségi reformról. Közölte: a hamarosan elkészülő regula szigorúbb szakmai normákra készteti majd a testületet.
Elmondta: biztosítani akarja, hogy a rendőrök tökéletes kiképzést kapjanak és megfelelő felszerelésük legyen. Szerinte az Egyesült Államoknak erősebb rendőrségre van szüksége. Kijelentette: együttes erővel kell dolgozni a fanatizmus és az előítéletesség ellen, de – mint megjegyezte – az ország nem halad előre, és a sebek nem gyógyulnak be, ha amerikaiak tízmillióit tévesen rasszistának és fanatikusnak bélyegzik.
Kifejtette: kormányzata olyan terveket készít elő, amelyek a kisebbségi népcsoportokhoz tartozó és színesbőrű vállalkozóknak nyújt anyagi segítséget.
Joe Biden, a Demokrata Párt várható elnökjelöltje bírálta Trumpot, azt állítva, hogy az elnök egymás ellen uszítja a lakosságot faji alapon.
Az USA-ban szinte folyamatosak a rasszizmus és a rendőri erőszak elleni tüntetések azóta, hogy május 25-én Minneapolisban meghalt az afroamerikai George Floyd. Halálát az okozta, hogy az ellene intézkedő négy rendőr egyike 8-9 percig térdelt a nyakán.
A tiltakozók főként a rendőri erőszak ellen lépnek fel, de szót emelnek az afroamerikaiak jogainak tiszteletben tartásáért és az élet sok területén fennmaradt hátrányos megkülönböztetésük ellen is.

Az utóbbi időben több országban is demonstrációkat szerveztek a rendőrök durva fellépése ellen. Londonban a hétvégén rasszizmusellenes és radikális jobboldali csoportok csaptak össze, ami miatt száznál több tüntetőt őrizetbe kellett venni. Ausztrália több városában ugyanakkor ezrek tiltakoztak a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. A legnagyobb megmozdulást Perthben tartották, ahol majdnem ötezren vonultak fel. A tüntetők egyebek mellett a rendőri őrizetben meghalt őslakosok ügyeinek kivizsgálását követelték.
A francia nagyvárosokban is sokan tüntettek a hétvégén (a rendőri erőszak és rasszizmus ellen) a koronavírus-járvány miatti gyülekezési tilalom ellenére is. A legnagyobb megmozdulást Párizsban szervezték.
Előzőleg a francia rendőrök tiltakoztak országszerte amiatt, hogy a kormány nem támogatja őket. Az egyenruhások körében elsősorban az a politikai bejelentés váltott ki felháborodást, amely szerint ezentúl automatikusan felfüggesztik a rendőröket rasszista cselekmény vagy kijelentés gyanúja esetén is.