Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Hangulatvilágítás Balázstól

A temerini Varga Balázs dekorációs tárgyakat készít fából

Halász Gyula

2020. június 15., 12:49

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Egy esti lámpa elkészítése egész napos munkát vesz igénybe (Ótos András felvétele)

Egy esti lámpa elkészítése egész napos munkát vesz igénybe (Ótos András felvétele)

Vajdaságban egyre többen foglalkoznak dekoratív kellékek készítésével, minden évben újabb műhelyek alakulnak, ahol a gölöncsérkedéstől kezdve a famegmunkáláson át sok régi foglalkozást űznek. Varga Balázs Facebook-oldalára az elmúlt hetekben bukkantam, amely Balage’s woodwork (Balázs fakészítményei) néven található meg. A közösségi oldalon különféle, fából készült dekoratív, de praktikus dolgokat hirdet Balázs, amelyeket ő készít, tehát egyediek, és szemet gyönyörköd-tetők. Temerinben él családjával.

 

Honnan az ötlet a dekoratív tárgyak készítéséhez?

– Mindig is szerettem a fát, évek óta gyűjtöm a számomra érdekes fadarabokat, legyen az egy rönk vagy egy fának a gyökere. Amelyik fadarabban láttam valamiféle fantáziát, azt megtartottam, de még nem tudtam mi lesz belőle. Az idén január környékén böngészgettem az interneten a famegmunkáló weboldalakat, és rábukkantam egy-két érdekes lámpára, amelyeket nagyrészt fából készítettek. Ekkor ugrott be az ötlet, hogy az összegyűjtött fadarabokból készíthetnék hasonló dolgokat, és utána belevágtam, számomra nem volt teljesen új a famegmunkálás, mivel már foglalkoztam vele azelőtt is, készítettem padokat, különböző használati tárgyakat, de ezt nem műveltem olyan szinten, hogy mondjuk rendelésre készítsek dekoratív tárgyakat.

 

Csak fából készülnek a Balage’s woodwork dekoratív termékei?

A rendelések folyamatosak, a műhelyben az utolsó ellenőrzések folynak (Ótos András felvétele)

A rendelések folyamatosak, a műhelyben az utolsó ellenőrzések folynak (Ótos András felvétele)

– Az alapja mindegyiknek a fa, mondjuk, ha valaki rendel egy fogast, akkor fából kidolgozom, és az erősítéseket fémből rakom rá. Elég sok lámpát készítek, azoknak is a nagy része fából van, de van, amikor a búráját bambuszból vagy fémből alakítom ki.

 

Megrendelések alapján készíted a termékeket, vagy te gondolod ki mik legyenek?

– Az elején természetesen még nem volt megrendelés, egyszerűen megfogtam egy rönköt, és ahogyan csiszoltam, égettem, láttam, milyen formát vesz fel, mi lesz belőle. Eddig lámpákból készítettem legtöbbet, szeretem azokat a formákat, amelyeket a természet formált meg, természetesen én is alakítok rajta, de ha lehet minél kevesebbet. Ezekbe a farészekbe helyezem el az égőt (leginkább a hangulatos, retró Edison-égőket használom), és így együtt nagyon szépet mutatnak, mert a megvilágítás még inkább kihangsúlyozza a fának az alakját, mintáját. Az elkészült lámpák ambientális, hangulatos fényt bocsátanak ki, de arra mondjuk nem alkalmasak, hogy bevilágítsanak egy nappali szobát. Szóval, többségében dekorációs termékeket készítek, de például nemrég megkeresett egy újvidéki antikváriumból egy hölgy, akinek „stendereket” (virágállvány) készítek. Ő azt szeretné, ha régies stílusban készíteném el a két-háromszintű virágállványokat. Ezt az úgynevezett shabby chic (kopott elegancia) technikával készítem, amely régies, kopottas kinézést ad a fának.

 

Hogyan értékesíted a termékeket?

Az esti órákban kellemes a hangulatos megvilágítás (Varga Balázs felvétele)

Az esti órákban kellemes a hangulatos megvilágítás (Varga Balázs felvétele)

– Az általam kidolgozott termékek nagy részét az interneten keresztül értékesítem, nagyon kevés olyan tárgyat adtam el, amelyért személyesen eljöttek és kifizették. A legtöbb rendelésem Újvidékről és Belgrádból érkezik, de néha kisebb településekről is megkeresnek.

 

Milyen termékekre tartanak leginkább igényt az emberek?

– Jelenleg is piackutatást végzek, kezdem lassan felfedezni, hogy mire van szükségük az embereknek, mi tetszik nekik. Egyelőre úgy látom, hogy leginkább a modernebb fatárgyak tetszenek a vásárlóknak (simább, egyenesebb vonalak), viszont érdeklődnek a rusztikusabb, több művészi vonalat tartalmazó fakészítmények iránt is. Meg kell említenem, hogy a rusztikus termékvonal esetében, keresettek a shabby chic technikával elkészített tárgyak is. Azokat a termékeket, amelyekbe több időt, energiát fektettem, természetesen drágábban adom, mert azt az energiát, amit belefektetek egy-egy alkotásba, szeretném visszakapni, hogy tovább tudjak lépni, fejlődni. Most már ott tartok, hogy hetente több megrendelés érkezik, ezt még győzöm egymagam elkészíteni, habár emellett még szobafestőként is dolgozom, és végzős hallgató vagyok a Szent István Egyetem zentai karának a környezet-gazdálkodási szakán.

 

Milyen terveid vannak a jövővel kapcsolatban?

– Miután befejezem a piackutatást, és meglátom pontosan, mi iránt van érdeklődés, mibe érdemes befektetni stb., akkor tartom elérkezettnek az időt, hogy beruházzak és bővítsem tevékenységemet. Itt szóba jöhetnek esetleg partnerek is, sőt a pályázatokra is figyelek.


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége