2024. április 26., péntek
VÁLASZTÁSOK 2020

Politika helyett közélet

A fiatalokat szeretnék megszólítani

A fiatalokat igyekszik megszólítani és aktív politikai részvételre ösztönözni a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma. Ebből a célból hívták meg hét vajdasági településre Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselőt, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnökét, illetve Illés Boglárkát, a Fidelitas elnök asszonyát.

A sajtótájékoztató résztvevői a zentai városházán (Herédi Krisztián felvétele)

A sajtótájékoztató résztvevői a zentai városházán (Herédi Krisztián felvétele)

A beszélgetéssorozat második állomása Zenta volt, ahol az eseményt megelőzően Nacsa Lőrinc, Czegledi Rudolf polgármester, Perpauer Martin, a VMSZ Ifjúsági Fórumának zentai elnöke, valamint Kiss Szabolcs, a VMSZ péterrévei fórumának elnöke tartottak sajtótájékoztatót. Ezen a Szerbia és Magyarország közötti jó viszonyt hangsúlyozták, és azt, hogy a vajdasági magyarság mindig számíthat az anyaország támogatására. Kitértek arra is, hogy egy közösség akkor lehet erős, ha erős az érdekképviselete, ehhez pedig a fiatalok szerepvállalására is szükség van.

Délután a BeeHome Közösségi Házban Nacsa Lőrinc az ifjúsági politikai közösségekről és a fiatalok közéleti szerepvállalásáról tartott előadást, amelyet Kiss Nándor, a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöke moderált, majd kötetlen beszélgetés következett. Az eseményen az érdeklődő fiatalok mellett a zentai önkormányzat és a Vajdasági Magyar Szövetség néhány tisztségviselője is jelen volt, köztük Czegledi Rudolf polgármester, Lőrinc Csongor, a községi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja, Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, Burány Hajnalka, a VMSZ Női Fórumának elnöke, valamint Sztantity Szebasztián, a VMSZ zentai községi szervezetének alelnöke is.

Nacsa Lőrinc hangsúlyozta, hogy a Szerbia és Magyarország közötti baráti viszony jó alapot teremt, de önmagában nem oldja meg a vajdasági magyar közösség problémáit, ehhez a vajdasági magyar közösségre is szükség van.

Nacsa Lőrinc és Kiss Nándor a BeeHome Közösségi Házban (Herédi Krisztián felvétele)

Nacsa Lőrinc és Kiss Nándor a BeeHome Közösségi Házban (Herédi Krisztián felvétele)

– A vajdasági magyar közösség egyfajta hídként van jelen ebben a mindenki számára nyertes helyzetben. Ez a baráti viszony jó Szerbiának, jó Magyarországnak, és jó a vajdasági magyarságnak is. Nem azt mondom, hogy ott vagyunk, ahol lenni szeretnénk, de jó úton haladunk, és ezt az utat nem szabad feladnunk – fogalmazott Nacsa Lőrinc, aki többször elmondta azt is, hogy a gazdaság erősítése mellett az erős közösség kiépítése is nagyon fontos. Ennek kapcsán aktív közéleti tevékenységre szólította fel a beszélgetésen jelen lévő fiatalokat, hiszen mint mondta: a fiataloknak is hallatniuk kell a hangjukat, és részt kell venniük a közösségépítésben. Később hozzátette, hogy a Kárpát-medencei magyarság közötti együttműködésben sem csak a pénzbeli támogatásokra kell helyezni a hangsúlyt, hanem az egymás közötti személyes, baráti viszonyon alapuló kapcsolatok kiépítésére is, mert ettől függ, hogy ki tudunk-e közösen állni az érdekeinkért. Véleménye szerint a magyarságnak történelmi okokból nemzetben kell gondolkodnia, a nemzet pedig nem áll meg az országhatároknál, ezért a közös forrásokat úgy kell fölhasználni, hogy abból a megmaradás szempontjából nehéz helyzetben lévő közösségek is részesüljenek.

A fiatalokat közéleti szerepvállalásra biztatva elmondta, hogy nagy lehetőségek állnak előttük, amelyekkel a felelősség is együtt jár.

– Fontos, hogy az ötlet ne maradjon ötlet, azt meg is kell valósítani. Ehhez azonban bátorság is kell. A közélet mindenkit érint. A politika nem kell, hogy érdekelje az embereket, de a közélet igen, mert ez mutatja meg, hogy hogyan intézzük a közös ügyeinket. A közélet azt jelenti, hogy a közösség érdekeit a saját személyes érdekeim elé tudom helyezni. Mivel a közösségnek én is része vagyok, ezért ha a közösség érdekeit nézem, azzal magam is jól járok – szögezte le, hozzátéve, a közösség iránti elkötelezettséggel nagyon messzire el lehet jutni, és rendkívül sokat el lehet érni.

A közönség kérdésére válaszolva az is kiderült, hogy a politikus szerint a politikai ifjúsági közösségek feladatai közé nemcsak politikai rendezvények szervezése tartozik, hanem nagy figyelmet kell fordítaniuk a közösségépítésre és a karitatív tevékenységekre is.