2024. április 26., péntek

Bontás helyett felújítás

Szeptemberben nyitnak a SPENS fedett medencéi

A héten Miloš Vučević polgármester és Rasim Ljajić szerbiai idegenforgalmi és kereskedelmi miniszter a Vojvodina Sport- és Üzletközpont (SPENS) fedett medencéinek felújítási munkálatainak helyszínére látogattak. A polgármester a látogatás során hangsúlyozta, hogy a fedett medencék sürgős felújításra szorultak, ezért nem várhattak a SPENS átfogó rekonstrukciójára.

– Sajnos a SPENS fedett medencéi már 1999 óta sok gondot okoznak, a meghibásodások rendszeresek. A minisztériummal és a kormánnyal karöltve belefogtunk a medencék felújításába, jelenleg a munkálatok első fázisa zajlik, amelynek összértéke 110 millió dinárt tesz ki. Az újvidéki önkormányzat hozzájárulásként a rekonstrukcióhoz 75 millió dinárt irányozott elő, a minisztérium pedig 35 millió dinárt ad. Nem csupán a medence aljzatát és a vízvezetékrendszert, hanem a belső tér padlózatát, az illemhelyeket, az öltözőket is felújítjuk, valamint külön feljárat épül a mozgássérültek számára a kis medencénél. Önkormányzatunk a Műszaki Karral és az Európai Központi Bankkal közösen dolgozza ki a SPENS teljes rekonstrukciójának projektumtervezetét, amellyel pályázhatunk majd a Program Srbija 2025 keretében. A tervek szerint felújítjuk az objektum tetőszerkezetét, homlokzatát, a lépcsőket, a központi légkondicionáló-rendszert, a villanyhálózatot és a megvilágítást. A SPENS-nek olyan objektummá kell válnia, amely energiatakarékos, mivel a jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy havonta 5 millió dináros költségei vannak a vízre, áramra és a fűtésre, ami nehezen finanszírozható – nyilatkozott a polgármester, majd hozzátette: a SPENS valóban közel áll ahhoz, hogy hosszú évek után teljesen felújítsák. Emlékeztetőül: az építmény hőszigetelése igen költséges vállalkozásnak tűnik, egyes előzetes becslések szerint akár a 30 millió eurót is elérhetik a kiadások. Az önkormányzat ezért azt a lehetőséget is felvetette, hogy az épületet lebontják, és helyére egy hasonló, de kisebb és „jobban bebugyolált” sportközpontot építenek... Közzétettek egy ún „kötelezettségektől mentes, nyilvános felhívást”, amellyel jogi személyeket céloznak meg, ők ajánlatokat, javaslatokat adhatnának az épület hőszigetelésével kapcsolatos probléma megoldására. Hazai és külföldi szakértők írásos véleményét gyűjtötték be. Nemcsak klasszikus hőszigetelésről van szó, hanem több, olyan műszaki újításról is, amelyek hozzájárulhatnak a fűtési, illetve nyáron a hűtési számlák lefaragásához. Ide tartozik például a túlzott ivóvíz-felhasználás gondjának megoldása is.

Vučević a látogatáskor kifejtette, hogy az önkormányzatnak kiváló az együttműködése az idegenforgalmi és kereskedelmi minisztériummal, sok közös projektumot valósítottak meg, ilyenek pl. a Péterváradi vár egy részének a rekonstrukciója, valamint a Begecs–Futak kerékpárút megépítése. A polgármester elmondta azt is, hogy az Újtelepen épül meg a következő újvidéki medence, majd ezután Futakon.

Rasim Ljajić hangsúlyozta, Belgrád után Újvidéket érintették leginkább a koronavírus-járvány negatív következményei, ez főként az idegenforgalom tekintetében érzékelhető.

– Az elmúlt 3 hónapban Újvidék 7–10 millió eurós kárt szenvedett az idegenforgalom hanyatlása miatt, rengeteg foglalást mondtak le a hotelekben, panziókban. Ez miatt, mivel jelenleg nem életbe vágóan fontos a turizmusba befektetni, beruházásokat kezdeményeztünk az infrastruktúra felújítására. Természetesen nem mondtunk le a turizmusról, és lépéseket teszünk az idegenforgalom felvirágoztatására, megpróbálunk minél nagyobb hangsúlyt fektetni a hazai és a régióból érkező vendégek idevonzására. Az első nagy esély erre az EXIT fesztivál lesz, amelyre a régióból sok turistát várunk – mondta Ljajić.