2024. április 26., péntek

Több száz csomagot osztottak szét Szabadkán

Élelmiszert és higiéniai szereket tartalmazó csomagokat osztottak szét pénteken 662 hátrányos helyzetben élő család között Szabadkán az Ana és Vlade Divac Alapítvány képviselői Norvégia Belgrádi Nagykövetségének támogatásával és a Grupa 484 partner segítségével.
A programot a koronavírus-járvány idején leginkább rászoruló szerbiai polgárok megsegítése céljából indították el, a csomagok a gyermeküket egyedül nevelő családokhoz, a nagycsaládosokhoz, a fogyatékkal élőkhöz, a népkonyha felhasználóihoz, a hajléktalanokhoz kerültek. Országszerte összesen 10 ezer ilyen csomagot osztanak szét, Szabadkán a fogyatékkal élők, a krónikus betegségben szenvedők, a gyermekotthonok gondozottjai és a mélyszegénységben élő családok között kerültek kiosztásra.

Stipan Ćakić és Sanja Vlahović (Fotó: Gergely Árpád)

Stipan Ćakić és Sanja Vlahović (Fotó: Gergely Árpád)

A pénteki csomagosztáson több szabadkai egyesület képviselője is jelent volt, akik az adományok átadását segítették. Sanja Vlahović, a Táplálkozási Zavarral Küzdők Egyesületének elnöke, az Ana és Vlade Divac Alapítvány önkéntese a sajtónak adott nyilatkozatában megköszönte a segítséget. Mint mondta, minden hátrányos helyzetben élő személynek sokat jelent a támogatás.

– A kijárási tilalom és a járványhelyzet miatt sokan nem mozdulhattak ki otthonukból, a krónikus betegségben szenvedők pedig különösen veszélyeztetett helyzetben voltak. Ezek a csomagok most nagyon jól jöttek nekik – mondta az aktivista.

– Az egyesületek tagjai két csomagot kaptak, amelyek közül az egyikben élelmiszer, a másikban tisztítószerek vannak. Az összesen 13 kilós súlyt nyomó dobozokba mosóport, lisztet, cukrot, szappant, sampont, olajat, konzervételt csomagoltak – nyilatkozta Stipan Ćakić, az Amputáltak és Rendellenességgel Születettek Egyesületének elnöke.
A jótékonysági akciót 200 000 euróval támogatta a Norvég Királyság.