2024. április 26., péntek

Rugalmasság és friss kínálat

Erre van szükségük az utazási irodáknak ahhoz, hogy túléljék a járványhelyzetet – Nem árt a készpénz sem

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli állapot alapjaiban rengette meg az idegenforgalmat mindenütt, Szerbia és Vajdaság sem számít kivételnek. A turistairodák most a kínálat átalakításán dolgoznak, a külföldi utak helyett előtérbe kerülnek a belföldi, közeli, rövidebb időtartamú túrák – hangzott el tegnap a Vajdasági Gazdasági Kamarában tartott 2020 nyara – Vajdasági és Szerbiai üdülések elnevezésű tanácskozáson, melyen idegenforgalmi szervezetek, egyesületek és irodák tisztségviselői is megjelentek.

Palics az egyik legfelkapottabb úti célok egyike (Fotó: Gergely Árpád)

Palics az egyik legfelkapottabb úti célok egyike (Fotó: Gergely Árpád)

– Közelről nézhettem végig azt, mi történt az utazásszervező vállalatokkal, szálláshelyekkel a koronavírus megjelenése után. Gyakorlatilag agyonütötte a helyzet ezt az ágazatot. Április végére az idegenforgalom szinte teljesen megszűnt. A visszaesés körülbelül 97-98 százalékos volt, a teljes előfoglalási állományt elveszítettük egy-két hét leforgása alatt. Komoly helyzettel találtuk szembe magunkat, ebből próbálunk most kievickélni – fogalmazott nyilatkozatában Dankó Dénes, a szabadkai Alpha Travel SEE igazgatója.

Közölte, létezik kiút: azok a cégek, amelyek megpróbálták a lehető legminimálisabbra csökkenteni a kiadásaikat, nem teljesen befagyasztani, de szinte „tetszhalott” állapotba léptetni, mégis üzemeltetni a vállalatot, továbbá ügyeltek arra is, hogy minél több készpénzzel rendelkezzenek, most jó eséllyel vághatnak bele újra a bizniszbe. Állami támogatásokra is lehetett számítani – emlékeztetett.

– A kínálat, az utazási ajánlatok terén számos változás van. A cégeknek ma rendkívül rugalmasnak kell lenniük, az éppen aktuális igényeknek megfelelő kínálatot kell tudniuk minden pillanatban nyújtani. Már most látjuk, hogy csökken az utazások időtartama, ahol korábban öt–hét napos túrák is elkeltek, ott most legfeljebb két–három napos utazásokra mutatkozik igény. A közeli desztinációk felértékelődtek, az emberek könnyebben szánják el magukat arra, hogy lakhelyüktől nem túl távol eső helyeket látogassanak meg. Népszerűnek számítanak a városnézések, a gasztronómiai túrák, borkóstolóval egybekötött borpince-látogatások. Szabadka és környéke, Zombor a leggyakoribb úti cél – tudtuk meg Dankótól.

A turistairodák, a szállodák és az éttermek egyértelműen a legnagyobb áldozatai a koronavírus-járvány okozta helyzetnek – mondta lapunknak Boris Eremić, az újvidéki Kompas Tourism&Travel iroda végrehajtó igazgatója.

– A rendkívüli állapotban egyáltalán nem volt munkánk. Ezt a periódust követően újra megnyitottuk az ügynökséget, nem adhatjuk fel, dolgozunk tovább. A külföldi úti célok elérésének körülményessége miatt a hazai desztinációk felé fordultunk, karlócai, Fruška gora-i, zombori túráink is vannak, de megtelnek az Oplenacra, Krupanjsko vrelora tartó autóbuszok is. Általában egy–három napos túrákról van szó, melyeknek az ára is alacsonyabb, kétezer dinár alatti összegért megvásárolhatók, ez is fontos tényező, másfelől az emberekben ma már megvan az utazási vágy is – értékelte Eremić.

Dragica Samardžić, a kamara idegenforgalmi főtanácsosa az egységes vajdasági kínálat kialakításának jelentőségére, s a megkezdett promóció fontosságára hívta fel a helyszínen a figyelmet. Maga is Palicsot, Versec térségét emelte ki a kínálatból, mely még számos lehetőséget tartalmaz, s a vojvodina.travel weboldalon elérhető. Nataša Pavlović, a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet igazgatója is abban bízik, hogy a kialakított vajdasági kínálat elnyeri az utazni vágyók tetszését és a gazdaságnak ez az ágazata hamarosan újra talpra állhat.