2024. április 26., péntek

Ki szedi le a málnát?

Az idén is csak a külföldi munkaerőben bízhatnak a gazdák

A mezőgazdasági idénymunkákra soha sem egyszerű megbízható munkásokat találni. Ez nem volt máshogyan 5-10 évvel ezelőtt sem, mert szinte minden esetben embert próbáló munkáról van szó, ami szakértelmet, kitartást, emellett nagy fizikai állóképességet és erőt követel a szabad ég alatt. A jó munkaerő megtalálása az idén még az előző évektől is nehezebb – mondta el a RINA hírügynökség munkatársainak Savo Dobrosavljević málnatermesztő, aki 2,5 hektár nagyságú málnaültetvényen gazdálkodik az egyik Morava vidéki faluban. Elmondása szerint a fontos kiviteli terméknek számító gyümölcs betakarítási időszakának a kezdetéig kevesebb mint 10 nap van hátra, a megfelelő munkaerő megtalálásáért pedig szinte verseny folyik a termelők között. Ő attól sem riad vissza, hogy akár 1000 kilométer távolságról szállítson munkaerőt a földjére.

– Már évek óta a román idénymunkásokra kell támaszkodnunk a málna betakarításakor, a terveink szerint ez idén is így lesz. Annak idején azért kényszerültünk arra, hogy máshol keressünk munkaerőt, mert itthon nem találtunk, mintha félnének az emberek a napszámtól. Nagyon megijedtünk, amikor megjelent a koronavírus és lezárták a határokat. Attól tartottunk, nem lesz ki leszedje a termést. Szerencsére június 15-én felnyitják a határokat, mi pedig pár nap múlva már egy kisbusszal indulunk Romániába, ahonnan a vendégmunkásokat szállítjuk az ültetvényeinkre. A tervek szerint nyolc személy jön, értékes munkaerő, akik tudják a dolgukat, és készen állnak, hogy minden dinárért megdolgozzanak – jelentette ki a termelő.

A kivételektől eltekintve a hazai málnatermelés központjának számító Arilje községbe ebben az évben Dél- és Kelet-Szerbia vidékeiről érkeznek a legtöbben szüretelni. A termelők szerint jó munkásnak az számít, aki napi 50–70 kiló málnát is begyűjt. Az idén 3000 dinár a napszám, a szállás biztosítva van, és emellett napi három étkezés is jár. A járványügyi óvintézkedések betartása viszont nem könnyíti meg a munkát – ecsetelte a további nehézségeket Milivoje Pilčević, a Zlatibor közelében lévő cerovai település termelője.

– Pontos előírásokat nem kaptunk, de a távolságtartás kötelező lesz mindenki számára. A maszkok és a kesztyűk viselete viszont nagyon megnehezítheti a munkát, nem lesz könnyű a melegben dolgozni – osztotta meg a nehézségeket a hírügynökséggel a termelő.

Nyugat-Szerbiában több ezer hektár málnaültetvény van. A hazai gyümölcstermesztők a magas bérezéssel és a kedvező munkafeltételekkel igyekeznek munkaerőt csábítani a földjeikre. Tizenöt nap alatt egy átlagfizetés kereshető meg.