2024. április 26., péntek
ZOMBORI SEVERTRANS

Túlcsordult a dolgozók pohara

A Severtrans utas- és teherforgalmi vállalatban folyton történik valami, csak a nyilvánosság nem szerez róla tudomást. A cégvezetés nem kommunikál a sajtóval, igyekszik eltitkolni a kellemetlen eseményeket, például járműveik áldatlan műszaki állapotát, hogy külföldön kizárták a forgalomból a buszaikat, idehaza meg ugyanazok gyakran kigyulladtak, hogy nem tudtak fizetést adni az alkalmazottaknak, a szakszervezeti vezetőket pedig, akik ezeket fölrótták, páros lábbal rúgták ki a cégből.

A megfélemlített, jogfosztott dolgozóknál hosszú lappangás után betelt, sőt, túl is csordult a pohár, az állandó munkaviszonyban állók egy része a városi önkormányzat elé vonulva igyekezett hangot adni a dolgozók helyzetére, és a vállalaton belüli hiányosságokra vonatkozó elégedetlenségüknek.

Több mint harminc alkalmazott rövid követelési listát adott át az önkormányzatnak, amelynek első helyén áll Snežana Cico igazgatónő leváltása, majd a céggel partneri kapcsolatban álló, Branko Vukobratović vezette belgrádi Rico Training Centre céggel kötött káros együttműködési szerződés fölbontása.

Követeléseik mellett azzal érveltek, hogy a munkavállalók a Severtransban állandó mobbingnak vannak kitéve, rendszertelen a jövedelmek kifizetése, az állandó munkaviszonyban lévő dolgozók hátrányos megkülönböztetése, mert helyettük szerződéses alapon alkalmaznak munkaerőt, akár nyugdíjasokat is. Rámutatnak, hogy a mostani vezetőség bel- és külföldön egyaránt lejáratta az utasforgalmi vállalatot, az igazgatónő önkényessége a dolgozók hátán csattan, a vezetőség hagyta lepusztulni a Severtrans gépparkját, ami voltaképpen a cég vagyonának alapja. Emellett fölróják, hogy az igazgatónő önkénye miatt húsznál több olyan sofőr hagyta el a céget, akik jó és biztos utazásokat vezettek Európában, miközben a Severtrans járművei az utóbbi időben 27 000 kilométert tettek meg – egyetlen utas nélkül.

A követeléseket Antonio Ratković helyettes polgármester vette át a Severtrans dolgozóitól, és biztosította őket, hogy az önkormányzat sürgősen tárgyal a Severtrans igazgatónőjével és az ügyben illetékes Gazdasági Minisztériummal.

A Severtrans dolgozói világossá tették, hogy ha június 12-éig nem kapnak választ a követeléseikre, a jövő hétfőn sztrájkba lépnek, és a munkabeszüntetésük a követeléseik teljesítéséig tart.