2024. április 26., péntek

Tovább terjeszkedik a BL

Újabb Eurokupa-csapat, a francia Limoges jelentette be, hogy a nemzetközi szövetség (FIBA) első vonalának számító Bajnokok Ligájához csatlakozik. A franciák az ötödikek a sorban, akik meghozták a döntést, korábban a török Galatasaray és Tofas, illetve a litván Rytas és a spanyol Bilbao is megtette a lépést, így az Euroligánál és Eurokupánál gyengébb BL napról napra színvonalasabbá válik. Korábbi sajtóhírek szerint a spanyol Unicaja, valamint több ABA-ligás is meghívót kapott a FIBA-tól – a Partizan a minap az Eurokupa mellett döntött. Emellett az Euroliga-szezon berekesztése miatt a mai napig folynak a csörték az Euroliga vezetősége és a kontinens egyik legnagyobb múltú gárdája, a Panathinaikosz között, utóbbi szintén a BL-lel fenyegeti Jordi Bertomeuékat. Ezzel egy időben Ömer Cansever, a Galatasaray igazgatóbizottságának tagja egy nyilatkozatban elejtette, a FIBA 350 ezer eurót fizetett nekik az ötéves BL-szerződésért. A körülmény, hogy a FIBA akár fizetni is hajlandó az új csapatoknak, komoly súllyal eshet latba az átigazolást fontolgató kluboknál, főleg a járványhelyzet okozta általános gazdasági helyzet fényében.

Ismét a németek az elsők

Visszatért az európai sportélet porondjára az élvonalbeli kosárlabda, miután Németországban a hétvégén megkezdték a kosárlabda Bundesliga müncheni zárótornáját. A tízcsapatos viadalon két ötös csoportot alakítottak ki, a csoportmeccsek után 8 csapattal és a negyeddöntőkkel folytatódik majd a trófeáért zajló küzdelem. A címvédő és fő esélyes Bayern egyébként meglepetésre vereséggel nyitott, a 23 pontos, szerb Vladimir Lučić vezette bajorok 95:85 arányban kaptak ki az Ulmtól.

NBA

Divacék a tüntetésen

Több amerikai sportegyesület után a Sacramento csapata is felvonulást szervezett az országszerte zajló tüntetések keretében, természetesen a Kings szerbjei is jelen voltak. Vlade Divac, a franchise vezérigazgatója feleségével, Anával jelent meg a kaliforniai megmozduláson, a mintegy húszezres tömegben rajtuk kívül Peđa Stojaković, a szakmai stáb egyik vezetője, valamint Bogdan Bogdanović, a csapat egyik legjobb játékosa is ott volt. A tüntetés a Kings csarnoka, a Golden 1 Center előtt kezdődött, majd rendbontás nélkül vonult a felszólalások helyszínéig.

Jordan százmilliós adománya

Százmillió dollárt adományoz Michael Jordan a következő tíz évben a rasszizmus elleni küzdelemre – közölte a Chicago Bulls egykori játékosának szóvivője pénteken. A pénzt olyan szervezeteknek szánják, amelyek a társadalmi egyenlőségért, igazságosságért és az oktatási lehetőségek javításáért szállnak síkra. Az 57 éves Jordan korábban felháborodással reagált a minneapolisi rendőrök durvaságára, amelynek áldozataként meghalt George Floyd. Úgy fogalmazott, hogy az eset „szomorú, igazán gyötrelmes és egyszerűen dühítő” volt.
Floyd halála masszív tüntetéshullámot váltott ki a rasszizmus, illetve a rendőri túlkapások ellen az Egyesült Államokban. „Számít a feketék élete. Továbbra is azon leszünk, hogy megvédjük és javítsuk az afroamerikaiak életét, míg a mélyen gyökerező rasszizmust (…) országunkban teljesen ki nem gyomláltuk” – áll a hatszoros NBA-bajnok közleményében.

Edzőkeresés a Knicksnél

Miután lemarad a 22 csapatos folytatásról, megkezdődött az új vezetőedző keresése a New York Knicks együttesénél. A sajtó információi szerint a klub elnöke, Leon Rose három jelölt közül választ, de a posztra Tom Thibodeau, a Chicago Bulls és a Minnesota Timberwolves korábbi mestere a legesélyesebb. Az opciók között szerepel Mike Woodson is, aki a 2012/13-as idényben a rájátszásban is győzelemre vezette a Knickset – 2000 óta ez volt az egyetlen playoffpárharc, amelyet megnyert a New York-i csapat. A liga egyik legértékesebb klubja, amelyet tavaly december óta Mike Miller irányít megbízott vezetőedzőként, 21/45-ös győzelmi mutatóval zárta a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt idényt, ezzel a harmadik legrosszabb mérleggel állt a keleti főcsoportban.