2024. április 26., péntek

Pásztor István: Önmagának kedvez és a magyarok ügyét szolgálja az, aki a VMSZ-re szavaz

Ott kell ülni az asztalnál, ott kell lenni a döntéseknél, hogy alakíthassuk az életünket befolyásoló folyamatokat - mondta Pásztor István.

A VMSZ elnöke kiemelte, ezért olyan fontos, hogy a magyar közösséget képviselő Vajdasági Magyar Szövetség minden szinten, országosan, tartományi és önkormányzati szinten is jól szerepeljen a június 21-ei választásokon. Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című reggeli műsorában nyilatkozott. A VMSZ elnöke hozzátette, a magyar közösségnek tisztában kell lennie azzal, hogy ha elmegy szavazni, és a 4-es sorszámú VMSZ-t választja, önmagának kedvez, a magyarok ügyét szolgálja.
– A Vajdasági Magyar Szövetség egy cselekvő párt. Ez azt jelenti, hogy mindig azokkal a dolgokkal foglalkozik, amik felmerülnek problémaként – így fogalmazott Pásztor István, a VMSZ elnöke a Szabadkai Magyar Rádió műsorában. Megoldást kell találni a problémákra, általánosságban is, de különösen a vajdasági magyar közösség érdekében. A párt nem csak a kampány idején sietett az emberek segítségére – fogalmazott Pásztor.

– Ezért volt az önkénteseknek a 800-as nagy serege, amelyik segített az idős embereknek a vírus alatti mindennapoknak az elviselhetőbbé tételében, ezért volt az erőfeszítésünk az ingázóknak a határon való átjutása érdekében, ezért volt az erőfeszítésünk az érettségizőknek a Magyarországra történő kijutása, ezért volt az erőfeszítésünk a határok végérvényes megnyitása érdekében, ezért segítettünk az embereknek a tavaszi vetésben kukoricamagot osztva. Ez mind annak az alapállásnak a következménye, amit úgy szoktunk megfogalmazni, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség egy cselekvő párt. Ez az, ami a rangját adja neki – mondta Pásztor.

A választások előtti két hétben a VMSZ 90 rendezvényt szervez, amelyeken az emberek megismerhetik a VMSZ programját. Pásztor István elmondta, elemi érdekünk, hogy létezzen az erős magyar politikai érdekérvényesítő erő, amely helyzetben van, beleszólhat a döntésekbe, legyen szó Belgrádról, Újvidékről vagy az önkormányzatokról.

Nemcsak párttagok, hanem civilek, értelmiségiek is szerepelnek a VMSZ listáin, ezért a szavazóknak nem kell a magyarok között választaniuk, hiszen az egész vajdasági magyar közösséget képviselik. Pásztor István elmondta, akinek fontos a magyar érdekérvényesítés, a magyar emberek ügye, az június 21-én, vasárnap nem marad otthon, elmegy szavazni, és rájuk teszi le a voksát.
– Ha nem így történik, akkor csak önmagunkat hibáztathatjuk. Ez is egy opció. Ettől a világ működni fog tovább, 22-én föl fog kelni a nap, de azt gondolom, hogy akkor rosszat fogunk magunknak csinálni. Nem a szerbek fognak nekünk rosszat csinálni, nem a haladók, nem a média, hanem a mi restségünk, tunyaságunk, önmagunkról való lemondásunk fog nekünk akkor rosszat tenni – magyarázta a VMSZ elnöke.

A VMSZ céljai között szerepel, hogy a választások után önálló frakciót alakíthasson a köztársasági parlamentben, legalább 5 mandátumot megszerezve. Tartományi szinten is növelnék a képviselői helyek számát. Pásztor István elmondta azt is, hogy szeretnék továbbra is vezetni az olyan önkormányzatokat, mint Magyarkanizsa, Zenta és Topolya, továbbá Kishegyesen is reális esélye van annak, hogy magyar legyen a polgármester. A VMSZ elnöke jelentős erősödésre számít Óbecsén és Adán is, Szabadkán pedig komoly ambícióik vannak. A pártelnök szerint a VMSZ-nek van a legfelkészültebb polgármesterjelöltje, akinek az elképzelései nemcsak a városban lakó magyaroknak, hanem minden ott élőnek jók lennének.