2024. április 26., péntek

Emlékezetes történetek

Szombaton indultak újra az ingyenes városi gyalogtúrák Szabadkán

Szabadka Városi Turisztikai Szervezete júniustól újraindította ingyenes városi gyalogtúráit. A szervezet idegenforgalmi kínálatának ezen szolgáltatása tavaly vette kezdetét, mely iránt számos külföldi, szabadkai és az ország többi részében élő polgár volt érdekelt. A külföldi turisták között az idegenvezetők több oroszországi, ausztriai, magyarországi, horvátországi, amerikai, ausztráliai csoportot vezettek már végig a városközponton. Korábban már megszokhattuk, hogy valamilyen idegen nyelven beszélő csoporttal találkozunk a város központjában, melyek száma évről évre növekedett. A járvány okozta helyzet miatt most főleg a hazai csoportokra számíthatnak az idegenvezetők. Az első csoport tagjai szombaton igényelték a tanúsítvánnyal rendelkező idegenvezető segítségét abban, hogy jobban megismerkedjenek városunk történelmével, épületeivel, kultúrájával. A fővárosból érkezett turistákat Tóth Borisz idegenvezető fogadta a kék szökőkútnál.

– Körülbelül három hónapig szüneteltették a Városi Turisztikai Szervezetének ingyenes gyalogtúráit. Egyelőre még kevés az érdeklődők száma, azonban már vannak hazai turisták, akik foglalásokat tettek az elkövetkező időszakra. Abban bízunk, hogy a nyár folyamán jóval több munkánk lesz – mondta Tóth Borisz.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

A túrákat minden szerdán 10 órától, illetve szombaton 13 órától indítják a Városháza bejáratánál. Ezt elhagyva a Szent Teréz-székesegyházhoz vezet az út, amelynek során számos, a századfordulón épült épület történetét hallhatják az érdeklődők. A Fasizmus áldozatainak teréről a Svetozar Marković Gimnázium felé halad a csoport, onnan pedig a Zsinagógát, a Városi Múzeumot és a Zsidó Hitközség épületét látogatják meg. A Dimitrije Tucović utcán végighaladva megtekintik a Ferencesek templomát, az ortodox templomot és a Raichle-palotát, amivel a program be is fejeződik.

– Ezek a túrák bárkinek érdekesek lehetnek, aki Szabadkán tartózkodik. A szabadkai polgároknak is jó lehetőséget ad arra, hogy jobban megismerjék a városukat. Mindannyian szeretünk utazni és útjaink során több tudást szerzünk más városokról, mint amennyire a sajátunkat ismernénk. A szabadkaiak a gyalogtúrákon való részvételük során gyakran meglepődnek, milyen történetei vannak a városnak, melyekről korábban sehol sem hallottak. A turistáknak leginkább ezek a történetek emlékezetesek – magyarázta az idegenvezető.

Szerbül, magyarul és igény szerint angolul is tartanak túravezetést. A sétához bárki csatlakozhat, aki telefonon, személyesen vagy a szervezet weboldalán keresztül jelzi részvételi szándékát.