2024. április 23., kedd

A falusi turizmus fejlesztése

Régi mesterségek és ételek bemutatója volt Kisoroszon

A járvány miatti kényszerszünet után szombaton megtartották az első nagyobb rendezvényt a bánáti Kisoroszon. A Torontál Szórványközpontban hagyományos ételeket kóstolhattak a vendégek, és megismerkedhettek a fazekasmesterség titkaival. A szervező a VMSZ kisoroszi helyi szervezete volt.

Kovács Elvira és Talpai Sándor köszöntik az egybegyűlteket (Fotó: Kecskés István)

Kovács Elvira és Talpai Sándor köszöntik az egybegyűlteket (Fotó: Kecskés István)

A 2800 lakosú Kisoroszon a Szórványközpont a nyolcszáz lelket számláló magyarság közösségi életének a központja. Folyamatosan bővítik a tevékenységüket. A tavaly óta működtetett fazekasműhelyben a magyarcsernyei Kormányos Erzsébet foglalkozik az érdeklődőkkel.

A Szórványközpontban az idén is sok vendéget látnak vendégül. Talpai Sándor, a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ elnökének elmondása szerint a rendezvényük elsősorban a falusi turizmusról szól, amit szeretnének továbbfejleszteni. A régi ételek és mesterségek bemutatója az egyik módja a vendégek idecsalogatásának.

A járványhelyzet miatt az előttünk álló időszakban remélhetőleg növekszik az érdeklődés a falusi turizmus után.

– A VMSZ gazdaság-fejlesztési stratégiájának egyik kulcsfontosságú eleme a falusi turizmus. A Prosperitati különböző pályázatai a múlt időszakban már támogatták ezt az ágazatot, illetve ennek az erősítését, tehát a kezdőket is, akik ezzel szeretnének foglalkozni, most is megjelentek az új eredmények, de a mögöttünk álló hónapok eredményeképpen a jelenlegi helyzet miatt nyilvánvaló, hogy a turizmus, beleértve a hazai turizmust, még inkább felértékelődik –, mondta Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke.

A Torontál Szórványközpont egyik legfontosabb idei rendezvénye a népművészeti tábor lesz, amelynek megtartását július végére, illetve augusztus elejére tervezik, immár huszadik alkalommal.