2024. május 5., vasárnap
FOCIMIX

Infantino nem sietne

Gianni Infantino, a FIFA elnöke nem számít arra, hogy a járvány után hamarosan visszatérhetnek a szurkolók a stadionokba. „A tolerancia és a megértés a mostani időszakban nagyon fontos, és természetesen nem szabad elfelejtenünk, hogy a rajongóknak helyet kell biztosítani a mérkőzéseken. A futball nézők nélkül nem ugyanolyan, viszont türelmesnek kell lennünk abban a kérdésben, hogy mikor térhetnek vissza az arénákba” – fogalmazott az 50 éves sportvezető egy szombati videokonferencián. Infantino hozzátette, a továbbiakban is fáradhatatlanul, diszkréten és tisztelettudóan folytatják a munkát annak érdekében, hogy lépésről lépésre enyhítsenek az átmenetileg érvényben lévő korlátozó intézkedéseken. „Azt akarjuk lehetővé tenni, hogy a szurkolók teljes mértékben biztonságos körülmények között térhessenek vissza a lelátókra” – jelentette ki a FIFA elnöke. Infantino arról is beszélt, a nemzeti sportági szövetségekkel folytatott online párbeszédek sorának az a legfőbb célja, hogy kialakítsanak egy még jobb futballt a jövőben. A FIFA-elnök olyan, a járvány ideje alatt ismét felerősödő kérdésekben akar végleges megoldásokat találni, mint a bérkorlátozások, a pénzügyi ellenőrzési mechanizmusok vagy a játékosok terheltsége és a versenykiírások formátuma. „Ma már nem eldugott, sötét kis hátsó szobákban hozunk kiscsoportos döntéseket. Ezek az idők határozottan elmúltak!” – hangsúlyozta Infantino.

Dembélé távozhat

Piacra dobja francia világbajnokát, Ousmane Dembélét a spanyol címvédő Barcelona. A döntésről a Diario Sport adott hírt, megjegyezve, hogy a 23 éves szélsőtől, akinek szerződése 2022. június 30-áig szól, idén nyáron, a szezon zárultával kíván megválni a katalán klub vezetősége. Dembélé 2017-ben igazolt a Barcához, de a Borussiától 125 millió euróért megvásárolt csatár kiváló képességeit – így elsősorban, hogy gyors, és ördöngösen cselez – nem tudta igazán kamatoztatni, mivel többet volt sérült, mint hadra fogható. A járvány miatt félbeszakadt 2019/2020-as idényben például összesen kilenc mérkőzésen tudott játszani, s mindössze egyetlen gólt szerzett. A mérvadó Transfermarkt portál 56 millió euróra becsüli a játékos piaci értékét.

Havertz sérüléssel bajlódik

Egyelőre kérdéses, hogy pályára léphet-e a német kupa elődöntőjében a Saarbrücken vendégeként Kai Havertz, a Leverkusen válogatott játékosa. Simon Rolfes, a klub sportigazgatója azt mondta, a kérdés még nyitott, s a fiatal futballista talán játszhat. Havertz a szombati, Bayern elleni bajnokit izomsérülés miatt hagyta ki. A 20 éves tehetségért egyébként a bajor egyesület is sorban áll, de Rolfes szerint valószínűbb, hogy egyből külföldre igazol. „Európa legjobb klubjaihoz is megvannak a képességei” – fogalmazott a vezető, hozzátéve, hogy a járvány miatt kialakult helyzet ellenére óriási összeget remélnek a támadó középpályásért. Havertz szerződése még 2022-ig szól Leverkusenben, a hírek szerint az ára 100 millió euró körül mozog. A negyedosztályú Saarbrücken és a Leverkusen kedden 20.45-től csap össze a német kupa első elődöntőjében. A másik ágon szerdán Bayern–Frankfurt csatát rendeznek.

Hova tovább, Dzsudzsák?

Dzsudzsák Balázs, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya továbbra sem tudja, folytatódik-e a félbeszakított idény az Egyesült Arab Emírségekben. A szélső szombaton az M1 aktuális csatornán elmondta, szabadságot kapott klubjától, az Al-Aintól, mert még mindig nem lehet tudni, folytatják, vagy befejezettnek nyilvánítják-e a járvány miatt a bajnokságot az országban. Hozzátette, még minden kérdőjeles, de ha nyáron folytatódik az idény, akkor jövő vasárnap valószínűleg vissza kell térnie klubcsapatához. Az Al-Ain 19 forduló után a tabella második helyén áll az Egyesült Arab Emírségek élvonalában.

A Bresciának elege lett

A Bresciánál szerződést bontottak Mario Balotellivel, aki 2019 nyara óta volt az olasz csapat játékosa. A La Repubblica napilap értesülése szerint a szakítást a klubelnök Massimo Cellino hagyta jóvá, akivel régóta feszült volt a viszonya a válogatott csatárnak. Konfliktusukat tovább mélyítette, hogy a járvány miatt március óta szünetelő Serie A-ban a bajnoki küzdelmek június 20-ai felújításának, illetve az edzések újrakezdésének bejelentését követően Balotelli egyetlen tréningen sem jelent meg, betegségre hivatkozva.

Féléves büntetés Kínában

A koronavírus-járvány elleni szabályok megszegése miatt féléves eltiltást kapott a kínai U19-es válogatott hat labdarúgója. A játékosok engedély nélkül elhagyták a sanghaji edzőtábort, és elmentek mulatni. „Súlyosan megsértették az előírásokat, és rossz színben tüntették fel a nemzeti csapatot” tudatta közleményében a kínai szövetség. A hat labdarúgó november 30-áig sem klubjában, sem a válogatottban nem szerepelhet, és egyesületüktől sem kapnak fizetést.