2024. április 26., péntek

Közös művészeti örökségünk

Lezárult az Oláh Sándor, Nemes Fekete Edit és Tornyai János munkásságának bemutatása köré épülő IPA-projekt

Befejeződött az Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia projekt keretén belül megvalósításra került Közös művészeti örökségünk nyomában elnevezésű projekt, amelynek rövidítése Art&Craft. A projekt vezető partnere Hódmezővásárhely – Újtemplom Református Egyházközsége, míg a kedvezményezett a Szabadkai Városi Múzeum volt.

A projektben lehetőség nyílt arra, hogy a múzeumban beépítésre kerüljön egy lift a mozgássérültek, az idősek, illetve a gyermekekkel közlekedőknek a múzeumban, hogy könnyebben eljussanak a kiállítóterekbe. Emellett egy, a hátránnyal élők számára felszerelt emelő is helyet kapott a szecessziós épületben. A szabadkai partner munkatársai két kiállítást szerveztek meg, egyet Hódmezővásárhelyen, egyet pedig Szabadkán. A hódmezővásárhelyi kiállítást az Alföldi Galéria kiállítótermében rendezték be, melynek témája Oláh Sándor, illetve Nemes Fekete Edit szabadkai művészek munkássága volt, amely Hódmezővásárhelyhez is több szálon kapcsolódik. A kiállítás tavaly december közepétől ez év január végéig volt látható. A szabadkai kiállításon pedig Tornyai János munkássága került bemutatásra a Tornyai Szabadkán – Tornyai János (1869–1936) festőművész és Szabadka kapcsolata elnevezésű tárlaton. Ezen felül egy-egy napos tanácskozás is megtartásra került, ahol a kiállításokhoz kapcsolódó témákat, szálakat dolgoztak fel az előadók.

Emellett alkotóműhelyeket és képzőművészeti táborokat is szerveztek Bácskossuthfalván és Szabadkán.

Három foglalkozáson a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános iskola tanulói vehettek részt. Az elsőn, amelyet idén március 3-án rendeztünk, az 5. és 6. osztályos tanulók voltak jelen, linómetszetet készítettek. A második műhelyfoglalkozáson, melyre március 5-én került sor, az alsós és a kiegészítő osztályos tanulók vettek részt, és a kartonmetszet nyomást próbálhatták ki. Ezeket a foglalkozásokat Molnár Imre, nyugalmazott rajztanár vezette, a jelenlevő Győrfi Anna rajztanárnő, Barna Izabella, Kurucz Seffer Gabriella és Egri Bodó Brigitta osztálytanítók segítségével. Mindkét foglalkozás részeként a munka megkezdése előtt ellátogattunk a Bácskossuthfalvi Emlékházba, ahol a tanulók megismerkedhettek a helyi kerámiaedényekkel, emellett megtekinthettek egyéb helyi néprajzi tárgyakat, használati kellékeket is, amelyekből ihletet meríthettek munkáikhoz. A harmadik napon, március 6-án, a 7. és a 8. osztály tanulói agyagozáson vettek részt, amelyen a magyarkanizsai Ozsvár Péter és Sára tartottak előadást, illetve adtak lehetőséget a fiataloknak, hogy kipróbálhassák a korongozást, és bepillantást nyerjenek az agyagozás rejtelmeibe.

A főpartner a hódmezővásárhelyi egyházközség a régi mesterségeket felidéző és bibliai ismeretekre támaszkodó gyermekprogramokkal, a családi és egyházi ünnepekről szóló rajzversennyel, valamint festőkurzussal vett részt a pályázatban, amelyet a Tornyai János Múzeum munkatársaival együttműködve valósított meg. Az egyházközség most megépülő látogatóközpontja a QR-kódok használatával nemcsak a református gyülekezet, de a turisták és helybeliek számára is különleges élményt nyújtva szolgálja a közösségfejlesztést és a kulturális örökség megóvását. A templom felújításának további lépései között szigetelték az erősen felvizesedett falakat, valamint felújították a templomot félkörben körülvevő téglapódiumot, s kiépítették a csapadékvizet elvezető rendszert is – áll a Szabadkai Városi Múzeum hozzánk eljuttatott tájékoztatójában.