2024. április 26., péntek

Kifizették a 100 eurót

Több mint hetvenezren az utolsó pillanatban kérték

Tegnap befejeződött a 100 eurót kitevő összeg kifizetése mindazoknak, akik kérték. A jelentkezési határidő pénteken éjfélkor lejárt. Siniša Mali pénzügyminiszter összegezésképpen közölte, hogy a május 15-e és június 5-e között eltelt húsz napban 4.325.500 szerbiai állampolgár igényelte telefonon vagy interneten a támogatást, és ha ehhez hozzáadjuk a nyugdíjasokat meg a szociális segélyben részesülőket, akkor egészen pontosan 6.145.529 személy részesült egyszeri segélyben. A tárcavezető megismételte: ez a szám arról tanúskodik, hogy az intézkedés telitalálat volt a kormány részéről. Ez a pénz már jórészt bekerült a hazai gazdasági áramlatokba, az emberek vásárolnak, és ez is hozzájárul a gazdaság koronavírus-járvány utáni újbóli fellendüléséhez.

– Különösen annak örülök, hogy a kormánynak sikerült beváltania ígéretét. Korábban, más kormányok idején is elhangzottak ígéretek, 1000 eurót is emlegettek. Mi szerényebbek voltunk, azt mondtuk, 100 euróval tudunk megsegíteni minden nagykorú polgárt, így is lett, a pénzt kifizettük. Mára csak azok maradtak, akik az utolsó napokban, csütörtökön vagy pénteken jelentkeztek, ők pedig mintegy 74 ezren vannak – nyilatkozta Mali hétfőn reggel. Hozzátette, hogy ezzel a 100 eurós történet lezárult, de az összesen 5,1 milliárd eurós gazdaságélénkítő program megvalósítása még nem ért véget.

– A múlt héten az igénylést benyújtó 235.000 vállalat számlájára befizettük az 1.050.000 munkás második minimálbérét is, a harmadik július elején érkezik, és azzal zárjuk le az intézkedéscsomagot – mondta Mali. Ezúttal is kiemelte, hogy „Szerbia az első negyedévben Európában abszolút bajnok volt a gazdasági bővülés tekintetében, nem történtek tömeges elbocsátások, és az ország nem került olyan súlyos helyzetbe, mint az USA vagy egyes európai országok.”

– Megőriztük a foglalkoztatottsági arányt, a gyárainkat, vállalatainkat, így joggal számítunk arra, hogy az év végére a kontinensen a legnagyobb arányú GDP-növekedést fogjuk elérni, miközben más országok a várható visszaesés arányát mérlegelik. Franciaország 11, Nagy-Britannia ennél is nagyobb, Horvátország 9 százalékos mínusszal számol – mutatott rá a pénzügyminiszter.