2024. április 26., péntek

Trianonra emlékeztek Tiszakálmánfalván

A cikkhez fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el

A Magyarok Nagyasszonya templom előtt lévő, az első világháború elesett katonáinak emléket állító turulmadár-szobornál gyűltek össze a helybeliek szombaton délután, alkalmi beszéddel, szavalatokkal és énekkel emlékeztek meg nemzeti gyásznapunkról. Milánovity Otilia, a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vezetője ismertette a trianoni szerződés aláírásával kapcsolatos történelmi tényeket, négyzetkilométerekben és a magyarság lélekszámára vonatkozó adatokban érzékeltetve tragédiánkat.

Megemlékezés a tiszakálmánfalvi turulmadár-szobornál (Fotó: Ótos András)

Megemlékezés a tiszakálmánfalvi turulmadár-szobornál (Fotó: Ótos András)

Kiss Gyula, a Vajdasági Magyar Szövetség tiszakálmánfalvi, helyi szervezetének elnöke, önkormányzati képviselőjelölt is szólt az egybegyűltekhez. Felszólalásában egyebek között emlékeztetett arra, hogy „gyökeret eresztettünk ezen erdős talajon, amelyet többször is megpróbáltak kitépni, de az összefogás erejével nem hagytuk”.

A helybeli fiatalok, a Gubancolók néptánccsoport tagjai is felléptek a műsorban, Barna Dávid és Nagy Csongor énekkel és szavalattal emlékeztek.

Az eseményen jelen volt Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Szervezetének elnöke, köztársasági képviselőjelölt, Madarász Áron, a VMSZ tanácsának tagja, tartományi képviselőjelölt, Milánovity Sándor, a helyi közösség tanácsának elnöke, önkormányzati képviselőjelölt is. A szobormű lábánál a VMSZ Újvidéki Szervezetének és a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület nevében az emlékezők elhelyezték a kegyelet virágait.