2024. április 26., péntek
AMERIKAI ZAVARGÁSOK

Texasban helyezik végső nyugalomra Floydot

Augusztusban nagyszabású menetet tartanak a tiszteletére Washingtonban

Washingtoni tömegmenetre szólítottak fel azon a Minneapolisban tartott gyászszertartáson, amelyen megemlékeztek George Floydról. Arról a 46 éves afroamerikai férfiról, aki május 25-én a durva hatósági bánásmód miatt halt meg. (Minneapolisi letartóztatása közben egy fehér rendőr a nyakára térdelt, s ezzel megfojtotta.)

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Az eset a múlt héten fajgyűlölet elleni tüntetéshullámot indított el az országban; a megmozdulások sok helyen zavargásokba torkolltak. Az erőszakos lázongásnak sebesültjei és halálos áldozatai is vannak.

A minneapolisi keresztény egyetemen tartott megemlékezésen politikusok, polgárjogi aktivisták, vallási vezetők és Floyd családtagjai vettek részt. Beszédet mondott Philonise Floyd, a rendőri intézkedés közben meghalt férfi testvére is. Kijelentette: a bátyját a rasszizmus és a megkülönböztetés világjárványa vitte el.

A búcsúztatót Al Sharpton tiszteletes, az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik személyisége mondta Floyd koporsójánál. Az áldozatot június 9-én még egyszer elbúcsúztatják a texasi Houstonban, s ott is helyezik végső nyugalomra.

Sharpton kijelentette: Floyd az amerikai igazságügyi rendszer működésképtelensége miatt halt meg. A tiszteletes abban, hogy a rendőr Floyd nyakára térdelt, az afroamerikaiak elnyomásának jelképét látja. „Ami Floyddal történt, az ebben az országban naponta megtörténik az élet minden területén. Eljött az idő, hogy George tiszteletére felemeljük fejünket és kimondjuk: vegyétek le a térdeteket a nyakunkról!” – üzente, majd jelezte: augusztus 28-án nagyszabású menetet tartanak Washingtonban, ahol 1963-ban az amerikai polgárjogi mozgalom híres felvonulására is sor került.

Miközben az egyetemi díszteremben a megemlékezés folyt, Minneapolisban a Floyd elleni intézkedésben részt vett három volt rendőr először jelent meg a bíróságon. Őket – a Floydot megfojtó Derek Chauvinnal ellentétben – csak szerdán tartóztatták le, majd a gyilkosság elősegítésének és bűnrészességének gyanújával vádat emeltek ellenük.

Az igazságügyi miniszter szélsőséges agitátorokat és politikai szereplőket vádolt meg azzal, hogy megpróbálják megosztani az amerikai társadalmat Floyd meggyilkolása kapcsán. William Barr szerint az erőszakot is ők szítják, sőt részt vesznek az ilyen cselekményekben, akciójukat pedig külföldi szereplők segítik.

Százak tiltakoztak a rendőri erőszak ellen a mexikói Guadalajarában is, ahol hatósági őrizetben halt meg egy fiatal. Feltehetően egyenruhások verték agyon, mert nem viselt szájmaszkot a koronavírus ellen. (Forrás: MTI/AP)